15-06-2019

Podršku dobilo 95 mladih pčelara

Podršku za nabavku po pet košnica sa formiranim pčelinjim rojevima dobilo je 95 mladih pčelara iz 17 crnogorskih opština, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Podršku dobilo 95 mladih pčelara | Radio Televizija Budva

Ministar poljoprivrede, Milutin Simović, uručio je juče u Kući meda u Danilovgradu rješenja o podršci mladim pčelarima, koji su to pravo ostvarili kroz javni poziv iz Agrobudžeta za ovu godinu.

Simović je kazao da je zadovoljan značajnim iskoracima u sektoru pčelarstva, podsjećajući da je u protekla tri mjeseca u Kući meda puštena u rad savremena linija za pakovanje meda, obilježen Svjetski dan pčela i uručena rješenja o podršci budućim mladim pčelarima.

“Posebno zadovoljstvo imamo danas kada označavamo da je sektor pčelarstva bogatiji za 95 mladih pčelara i 475 pčelinjih zajednica. Pčelarska porodica koja ima oko 85 hiljada pčelinjih zajednica postaje bogatija za oko 500 novih”, rekao je Simović.

On je dodao da će Vlada u narednom periodu nastaviti da kreira sve izdašniju podršku pčelarstvu i svim sektorima poljoprivrede.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, saopštila je da je zadovoljna što je Kuća meda u Danilovgradu pokazala opravdanost postojanja, što potvrđuju česte prilike da se promovišu rezultati koji se u tom sektoru postižu.

“Ponosna sam što je 95 mladih pčelara došlo u Kuću meda i što će imati priliku da se uvjere u sve aktivnosti pčelarske kuće i Saveza”, kazala je Kovačević i pozvala mlade pčelare da se uključe u udruženja pod okriljem Saveza kako bi iskoristili sve benefite podrške i mogućnosti za razvoj svog biznisa.

Ona je najavila da će Opština, u saradnji sa Ministarstvom, u svom budžetu za narednu godinu kreirati podršku pčelarstvu.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, rekao je da se u Crnoj Gori uspješno realizuju mnogi pčelarski projekti.

„Pčelarstvo zahtijeva dosta odricanja i rada, a prije svega dosta učenja. To znači da su edukacija i obrazovanje u ovoj oblasti prioriteti koje smo postavili kao osnovu za dalju afirmaciju pčelarstva”, naveo je Miljanić.