01-09-2020

Pogledajte najružniji Ferarri u istoriji

Navikli smo da idealizujemo rad italijanskih automobilskih dizajnera. Čuveni italijanski "karoseristi", poput Pininfarina, Bertonea, Giugiaro, proizvodili su remek-djela i hitove, ali ne uvijek. Ponekad bi slavni italijanski automobilski dizajneri izbacivali monstrume.



Žrtve užasnog dizajna bili su čak i prestižni proizvođači poput Ferrarija koji se od samog osnivanja kompanije ograničio na izradu šasije i agregata, dok je izgled eksterijer naručivao od domaćih karoserijskih kompanija.

Tako je kompanija s propetim konjićem sredinom '50-ih godina prošlog vijeka od nekoliko italijanskih kompanija zatražila "tijelo" za model Ferrari 410 Superamerica. Izgled je trebao pratiti vrhunske performanske 5,0 litarskog V12 motora snage 340 "konja", a odgovor su poslali Boano, Pininfarina, Ghia.


Kada je 1955. godine ugledna Carrozzeria Ghia iz Torina poslala gotov prijedlog svog Ferrarija 410 Superamerica, velikog Enza Ferrarija samo zamalo je "strefio šlag". Takav optički nesklad iz svakog ugla teško je bilo pronaći čak i na tadašnjim ogromnim američkim automobilima, a kamoli na prefinjenim modelima iz Maranella.

Ružan, ružniji, Ferrari 410 Superamerica by Ghia! Naravno, ovaj automobil ostao je na samo jednom izrađenom primjerku, a Carrozzeria Ghia nikad više nije dobila narudžbu Ferrarija, piše portal Noob Avaz.