24-09-2021

Pojašnjenje Ministarstva: Ovo su objekti na koje se odnose nove mjere

Donošenjem mjere kojom se nameće obaveza vlasnika, korisnika i upravljača tržnih i poslovnih centara i poslovnih zagrada u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta, kao i onih objekata koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 m2, da ne dozvole ulazak licima koja ne posjeduju jedan od propisana četiri uslova, i da odrede lica koja će vršiti kontrolu i biti odgovorna za poštovanje ove mjere, želi se postići isto tretiranje većih objekata u okviru kojih može doći do transmisije korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Naime, u Crnoj Gori postoje određeni poslovni centri/zgrade koji, po svojoj organizaciji poslovanja, u potpunosti odgovaraju tržnim centrima, ali su registrovani kao poslovni centri/poslovne zgrade zbog čega su upravo takvi centri obuhvaćeni ovim mjerama. Dakle, to su oni poslovni centri/poslovne zgrade koji imaju zajednički ulaz i zajedničke površine u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta. Jasno je da upravo u takvim objektima može doći do širenja korona virusa usljed prisustva broja potrošača/korisnika usluga", pojasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su kazali, poslovni centri/zgrade koje su izuzeti iz važećih mjera su oni u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta, ali svaki ima svoj poseban ulaz, pod uslovom da površina takvih subjekata nije veća od 1.000 m2.