18-11-2020

Pokrenuta nova EU kampanja za mlade širom Zapadnog Balkana

"EUiTI - Tvoja priča, naša budućnost" prva je integrisana kampanja razvijena u okviru Regionalnog programa komunikacije Evropske unije za Zapadni Balkan. Kampanja, kako su kazali iz EU Info Centra, ima za cilj promociju mogućnosti i benefita, koje pružaju programi EU dostupni mladima u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.


Foto: EU Info Centar

Oni su istakli da programi pokrivaju područja obrazovanja, obuke i sporta (ERASMUS+), preduzetništva (COSME - Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća), kulture i kreativnosti (KREATIVNA EVROPA) i istraživanja i inovacija (HORIZON 2020). Kako su dodali, kampanja je osmišljena da podstakne veće učešće u ovim programima predstavljanjem priča o uspjehu, rezultatima i benefitima.

Kampanja je zavnično predstavljena na događaju na kojem su govorili Henoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji, Luiđi Soreka, ambasador EU u Albaniji i Johan Satler, ambasador EU u Bosni i Hercegovini. Na događaju je učestvovalo i šestmladih evropskih ambasadora sa Zapadnog Balkana, izabranih početkom ove godine.

"Mladi širom Zapadnog Balkana suočavaju se sa mnogim izazovima, ne samo sa visokim nivoom nezaposlenosti, već i nedostatkom mogućnosti za posao. Zbog toga promovišemo ovu kampanju. Želimo da podignemo svijest o mogućnostima koje EU nudi u regionu koje im mogu pomoći da prevaziđu ove izazove, steknu nove vještine i doprinesu pozitivnom rastu svog regiona", poručila je Ruiz Kalavera.

"EUiTI - Tvoja priča, naša budućnost" prva je od tri regionalne kampanje o podizanju svijesti, koje će sprovesti Evropska komisija tokom tri godine.

Pokretanje kampanje podudara se sa pokretanjem sajta www.webalkans.eu, na kojem korisnik na jednom mestu može da nađe priče, vijesti, mogućnosti finansiranja i srodne informacije o saradnji između EU i Zapadnog Balkana.

Program regionalne komunikacije EU za Zapadni Balkan pokrenut je u januaru 2020. godine i trajaće tri godine, podsjećaju iz EU Info Centra. Cilj je, kako ističu, informisanje različite ciljne publike o vrijednostima, politikama i programima EU.

Program se sastoji od sljedećih komponenti:

- tri integrisane komunikacione kampanje širom regiona
- online portal WeBalkans.eu
- mreža mladih evropskih ambasadora

Ovaj projekat sprovodi Pomilio Blumm, komunikaciona agencija specijalizovana za odnose između vlada, javne uprave i građana.
Kontakt

"Za sva pitanja vezana za odnose sa javnošću, kontaktirajte press kancelariju projektnog tima WeBalkans:g.cellini@blumm.pomilio.com orufficiostampa@pomilio.com", zaključuje se u saopštenju.