17-06-2020

Policija i tužilašto da se ne miješaju u rješavanje krize u Budvi

Grupa od četiri nevladine organizacije (NVO) apelovala je na policiju i tužilašto da se ne uključuju u rješavanje pravne i političke krize u Budvi, i poručila da policija ne smije biti zloupotrijebljena za interese jedne političke grupacije.

Institut alternativa, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Media centar i Centar za građansko obrazovanje osudili su "upad jedinica policije u zgradu Opštine Budva, nasilje i hapšenja opštinskih funkcionera, službenika i građana".

„Apelujemo da se pritvoreni puste na slobodu, a policija i tužilašto da se ne uključuju u rješavanje pravne i političke krize u lokalnoj samoupravi Budve“, kaže se u saopštenju tih NVO.

Oni su pozvali nadležni sud da hitno odluči u odgovarajućim predmetima koji se nalaze pred tim sudom.

„Očekujemo da se u vezi sa postupanjem policije otvore postupci pred svim nadzornim i kontrolnim mehanizmima rada policije“, kaže se u saopštenju NVO.

Prema njihovim riječima, policija u demokratskom društvu ne smije biti zloupotrijebljena za interese jedne političke grupacije.

„Pozivamo Evropsku uniju da uputi snažno upozorenje predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave“, zaključuje se u saopštenju.