02-03-2021

Poljski mediji: Crna Gora zemlja moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora – baš poput bajke

Crna Gora je destinacija koju vrijedi posjetiti u post-pandemijskom periodu, objavili su uticajni poljski mediji Đenik Polski i Gazeta Krakovska.

Poljski mediji: Crna Gora zemlja moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora – baš poput bajke | Radio Televizija Budva

Foto: NTOCG

Autor teksta Marek Długopolski koji je ranije boravio u studijskoj posjeti Crnoj Gori, posredstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, nosi lijepe uspomene iz naše zemlje.
On ne krije oduševljenje poluostrvom Sveti Stefan koje opisuje kao „Jadranski Monako”.

„Sveti Stefan je oaza luksuza uronjena u tirkizno more. Krvavo crvena boja krovova, bijela i nježno siva boja kamena, zelenilo stabala, jednostavne, stroge, ali čvrste zgrade, te šarmantne i tihe uličice. Sveti Stefan, biser crnogorskog primorja, Jadranski Monako, jedna je od najfotografisanijih atrakcija Crne Gore, a ujedno je i ekskluzivni hotel u kojem svoj mir pronalaze filmske zvijezde, umjetnici, političari i neki od najmoćnijih ljudi na svijetu. Sudbonosno „da“ ovdje su izgovorili teniski as Novak Đoković i njegova dugoodišnja partnerka Jelena Ristić“, piše autor.



Długopolski navodi da Crna Gora ima obilje šarmantnih i neobičnih lokacija, a neke od njih su primorski gradovi Budva, Kotor, Bar, Ulcinj i Herceg Novi.

„Budva se smatra jednim od najstarijih gradova na Jadranskom mora i bila je dom Grka, Rimljana, Mlečana i Slovena, a sada je jedno od najmodernijih odmarališta u Crnoj Gori. Turisti rado posjećuju i "srednjovjekovni" grad Kotor koji podsjeća na bajkovitu Veneciju, Bar gdje je 1077. godine krunisan prvi kralj Mihailo Vojislavljević, kao i divni Ulcinj, poznat po svojoj gusarskoj prošlosti ali i najdužoj plaži u Crnoj Gori, dugoj 13 km. Ne možete da ne posjetite i kraljevstvo slikara i pisaca-grad Herceg Novi“, piše on.

Čitaocima se u tekstu preporučuje i posjeta istorijskoj i kulturnoj prijestonici Cetinje, kao i uspon na mauzolej na Lovćenu Petra Petrovića Njegoša II , koji je, kako autor navodi, ne samo vladar, knez-vladika i filozof, već i najveći crnogorski pjesnik.

„Crnogorci se mogu pohvaliti i manastirom Ostrog iz 17.vijeka koji je odredište brojnih hodočašća, najvećim jezerom na Blakanu- Skadarskim jezerom, monumentalnim kanjonom Tare sa dubinom od 1.300 metara, kao i sa 117 plaža dužine 73km što je takođe impresivno. Ovu zemlju ne možete napustiti da ne isprobate njeguški pršut i pljevaljski sir, a tu su i izvrsne masline i grožđe“, navodi se u tekstu, saopšteno je iz NTOCG.