14-06-2021

Položaj djece u domovina i internatima nije zadovoljavajući

Ostvarivanje i zaštita prava djece u domovima učenika i internatima nije na zadovoljavajućem nivou, pokazalo je istraživanje Ombudsmana, u kom se navodi da te ustanove nemaju licence za rad, kao ni dovoljno kadra koji bi odgovorio na njihove potrebe.

Položaj djece u domovina i internatima nije zadovoljavajući | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Na predstavljanju izvještaja “Položaj djece u domovima učenika/internatima u Crnoj Gori” saopšteno je da u domovina i internatima u prosjeku godišnje boravi oko 550 učenika.

Zaštitnik Siniša Bjeković kazao je da se ovoj temi do sada nije poklanjala dužna pažnja.

On je istakao da je njihov primarni fokus stavljen na obrazovanje iz kojeg proizilazi i potreba da ono bude jednako dostupno za sve učenike.

„Da omogući adekvatan pristup obrazovnom ciklusu, da učenicima olakša pristup obrazovnim resursima i da na svojevrstan način ne izostane podrška djeci u situaciji kada se, zbog potreba obrazovanja, učenici nalaze izvan svojeg prirodnog ambijenta koji čini njihov dom i njihova porodica”, dodao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, projekat je fokusiran prije svega na prava djeteta, te je u drugom planu finansijski i materijalni izazov koji predstavlja izgradnju i održavanje objekata u kojima su djeca smještena.

“No, to jesu dvije strane iste medalje o kojoj ovaj izvještaj daje potpuniju sliku”, kazao je Bjeković.

On je poručio da je bez kvalitetnog, dostupnog, inkluzivnog i integrisanog pristupa obrazovanju teško zamisliti budućnost jednog društva.

Bjeković je zahvalio dugogodišnjim saradnicama i partnerkama na brojnim projektima, profesorici Neveni Petrušić i koleginicama Rajki Perović i Jeleni Gluščević iz Centra za prava djeteta, koje su, kako je rekao, svoje dugogodišnje iskustvo u radu na inicijativama posvećenim pravima djeteta prenijeli i na ovaj projekat.

Zamjenica Zaštitnika za dječja prava Snežana Mijušković ukazala je da se jedan broj djece školuje u ustanovama van mjesta prebivališta i odvojeni su od roditelja, rukovođeni sopstvenim željama i obrazovnim potrebama kao i voljom samih roditelja.

“To su najčešće djeca koja pohađaju srednju školu, ali ima i djece koja pohađaju osnovnu školu”, rekla je Mijušković.

Ona je navela da se smještaj i ishrana učenika obavljaju u 12 domova učenika/internata u Crnoj Gori.

Mijušković je kazala da se zapaža da se sa roditeljima djece koja koriste usluge domova učenika i internata u većini slučajeva ne sklapaju ugovori, kojima bi se precizno formulisala međusobna prava i obaveze.

Kako je pojasnila, u pojedinim domovima se spominju izjave roditelja o plaćanju usluga, a u nekima postoje samo priznanice o uplaćenim troškovima smještaja i ishrane učenika u domu od roditelja.

Mijušković je ukazala i da se komunikacija djece i roditelja, bez obzira na uzrast, odvija na različite načine, a i da je učestalost kontakata veoma različita i zavisi od udaljenosti, vremenskih prilika, zauzetosti roditelja, materijalne situacije.

Prema njenim riječima, komunikacija roditelja i uprava domova učenika i internata je veoma ograničena, a najčešće uprava kontaktira roditelje kada se dogode incidentne situacije.

Mijušković je rekla da zdravstvena zaštita nije regulisana na adekvatan način.

“Takođe, do momenta sačinjavanja ovog Izvještaja niti jedan dom učenika i internat nije imao rješenje o licenciranju”, kazala je Mijušković.

U izvještaju se navodi i da je organizacija kulturnih i sportskih aktivnosti, kao i organizacija slobodnog vremena neujednačena te da se stiče utisak da su djeca sama sebi prepuštena kada su te oblasti u pitanju.

Zaštitnik je uputio preporuke Vladi da uredi i uskladi regulativu o učeničkom standardu zasnovanu na dječjim pravima, a u cilju ostvarivanja najboljeg interesa djeteta, kao i da uspostavi odgovarajuće finansiranje usluge smještaja i ishrane u domovima i internatima, u skladu sa razvojnim potrebama djeteta.

„Izvršnoj vlasti preporučeno je i da u okviru razmatranja godišnjih izvještaja o radu iz oblasti prosvjete posebnu pažnju posveti pitanjima učeničkog i studentskog standarda“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta upućen niz preporuka, između ostalog, da u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja uspostavi jasne protokole postupanja u odnosu na djecu koja su odvojena od roditelja i borave u domu učenika/internatu radi školovanja.

“Da omogući angažovanje adekvatnog stručnog kadra (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici) imajući u vidu da je vaspitanje djece i mladih tokom boravka u domu/internatu svojevrsna zamjena za porodično vaspitanje, kao i činjenice da u domovima ima djece koja su mlađa od deset godina”, kaže se u preporukama.

Zaštitnik je, kako se navodi, preporuke uputio i Ministarstvu finanisja, Zavodu za školstvo, kao i domovima i internatima.