29-05-2020

Pomorci traže ukidanje karantina

Grupa crnogorskih pomoraca koji su prije tri dana stigli u Crnu Goru, nakon 72 dana provedena u brodskom karantinu, ogorčeni su što im je određena mjera još 14 dana karantina u Institutu „Igalo“. Traže da im se ta mjera ukine i, ako je potrebno, preinači u mjeru samoizolacije.


Foto> Bokanews

Novljanin Saša Perišić bio je u grupi pomoraca koji su brodom „Karnival Briz“ stigli u dubrovačku luku Gruž, a zatim preko Debelog Brijega u Crnu Goru.

Jedna grupa smještena je u karantin Instituta „Igalo“, a ostali su prebačeni u karantin u Ulcinju.

"Ovo je za nas šok. Dok smo bili na brodu nijesmo razmišljali o karantinu koji nas čeka po dolasku u Crnu Goru, samo nam je bilo važno da se vratimo kući. Ja bih sada, nakon tri dana, potpisao da se vratim na brod. Ne vidim logiku da su ovakvi uslovi, ovakav ekstremni režim karantina. Mislili smo da će se vrata naših soba otvarati, jer smo zajedno došli. Nas do sada niko nije pregledao, mogao bih i da umrem ovdje, a da niko osim mojih prijatelja ne bi znao. Mi smo na brodu u karantinu bili 72 dana, a posljednjih 18 pod ekstremnom kontrolom doktora. Imamo papire da smo zdravi, da smo pregledani, ušli smo po svim propisima u zemlju, samo tražimo da nas puste da idemo u samoizolaciju. Mi smo bili sigurniji nego svi vi koji ste ovdje", kategoričan je Perišić, koji se javnosti obratio u ime 27 kolega iz karantina u Igalu.

Pomorci kažu i da ih na granici niko nije pregledao, a „labavu“ kontrolu ilustruju i tvrdnjom da su inficirani korona virusom, mogli su da zaraze sve policajce sa kojima su bili u kontaktu.

Najstrašnije je, kako kaže Perišić, što su 24 sata pod ključem, što ih čuva vojska, koja, takođe, pregleda svu hranu i piće koju im rodbina i prijatelji donose.

S druge strane, priča on, preko balkona mogu da se rukuju, dodaju stvari jedni drugima i pita gdje je tu logika.

Pomorci koji su upućeni u Ulcinj, tvrdi on, nemaju tako stroga pravila, mogu da izađu iz soba, da komuniciraju, prošetaju.

"Upravnik karantina nam je maksimalno izašao u susret, ali on se pita koliko i ja. Ovo nije protiv njega, niti protiv momaka iz Vojske, nije ni protiv države, ovo je naš apel da nas pušte kući u samoizolaciju. Mi nijesmo na kraju živaca, ali ne želimo ni da dođemo na kraj živaca. Samo tražimo da nas pušte da idemo u samoizolaciju", apelovao je Perišić u svoje i u ime svojih kolega.

Posebne mjere za one koji rade poslove važne za javni interes

Radnici "Pomorskog saobraćaja" koji su odvezli trajekt "Igalo" na remont u Hrvatsku, prema našim saznanjima, kada su se taksi vozilom vratili u Crnu Goru, nijesu morali u karantin.

Iz Instituta za javno zdravlje objašnjavaju da su na osnovu zahtjeva "Pomorskog saobraćaja", poslatog Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, propisali posebne mjere i uslove za kretanje ovih zaposlenih, koje oni poštuju.

Kako navode, "imali su u vidu da se radi o prekograničnom kretanju koje je od posebnog javnog interesa i deficitarnoj radnoj snazi čije bi duže odsustvo ugrozilo značajne javne funkcije i javni saobraćaj u kompletnom regionu Boke Kotorske".

NVO stale uz mornare

Akcija za ljudska prava i Centar za građansko obrazovanje zatražili su od predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti Milutina Simovića i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da ukinu mjeru obaveznog karantina za crnogorske pomorce i ostale povratnike iz inostranstva.

U inicijativi su naveli da bi trebalo ,,da obezbijede da svi budu besplatno testirani na korona virus ili da dozvole ljudima da se testiraju o svom trošku“.

"Treba da primijene praksu iz susjedne Hrvatske", saopštile su ove dvije NVO.

Objasnili su da su pružili besplatnu pravnu pomoć pomorcu Borisu Nikoliću, koji se pet dana nalazi u karantinu u Institutu ,,Dr Simo Milošević“ u Igalu, smatrajući da mu je, upućivanjem u karantin na 14 dana, povrijeđeno pravo na ličnu slobodu i da je diskriminisan, kao i da se radi o lišavanju slobode.

Ističu da se pomorac požalio i ombudsmanu Siniši Bjekoviću.








Izvor: Rtcg