15-01-2022

Ponovo testiraju svih 14 miliona stanovnika

Vlasti Tjenđina, grada na sjeveru Kine, naredile su danas drugu rundu testiranja na kovid-19 svih 14 miliona stanovnika poslije otkrića 97 slučajeva omikron soja prije tri dana.

Ponovo testiraju svih 14 miliona stanovnika | Radio Televizija Budva

Foto: Beta/AP

Stanovnicima je zabranjeno da izlaze dok se ne dobiju rezultati svih testova na nukleinske kiseline, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Do sada je urađeno oko 12 miliona testova, pri čemu je vraćeno 7,8 miliona uzoraka. Infekcije su prvi put prijavljene u subotu u gradu koji je udaljen samo sat vremena od Pekinga - koji će od 4. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Gradska kancelarija za prevenciju i kontrolu kovida-19 saopštila je da je svi koji su bili pozitivni u početnoj rundi testiranja imaju omikron soj. Kina je do sada prijavila samo nekoliko slučajeva tog soja korona virusa.

Izvor izbijanja zaraze još nije otkriven i osobe koje eventualno šire omikron soj korona virusa to čine i nesvjesno, jer izostaju njegovi simptomi.

Milioni ljudi su pod izolacijom u drugim gradovima u skladu sa striktnom "politikom nultog slučaja" koja je omogućila Kini da u velikoj mjeri obuzda velike epidemije, uprkos ekonomskim posljedicama.

Kina je ukupno prijavila 166 novih slučajeva infekcije kovidom-19 u posljednja 24 sata, od kojih je 33 u Tjenđinu i 118 u provinciji Henan, ali samo osam u gradu Sian, gdje su vlasti uvele strogo zaključavanje 23. decembra.