25-12-2017

Ponovo uvedene specijalističke gimnazije: mogućnost za razvoj specifičnih talenata

Ovogodišnjom zakonskom reformom u obrazovanju omogućeno je da se gimnazije u Crnoj Gori formiraju kao opšte i specijalističke. U podgoričkoj gimnaziji “Slobodan Škerović” još prošle školske godine uvedena su specijalistička odjeljenja kao pilot projekat, a iskustva uprave i djece su odlična, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ponovo uvedene specijalističke gimnazije: mogućnost za razvoj specifičnih talenata | Radio Televizija Budva

Unapređenje srednjeg obrazovanja u nekokiko segmenata predviđeno je Strategijom razvoja opšteg srednjeg obrazovanja za period 2015 – 2020, rekao je Veljko Tomić - generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a ono je takođe omogućeno i kroz ovogodišnje izmjene Zakona o gimnaziji.

“Izmjenom Zakona o gimnaziji precizirane su odredbe koje se tiču tipova gimnazija, odnosno one se mogu formirati kao opšte i kao specijalističke. Podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” je još od 2016/2017. godine formirala tri specijalistička odjeljenja. Cilj specijalistikih gimnazija je da se učenicima omogući da kroz povećani obim izučavanja određenih sadržaja razvijaju svoje sklonosti i talente”, rekao je Tomić.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić – Lalović objasnila je da je Gimnazija dobila licencu za otvaranje specijalističke gimanzije u okviru opšte gimnazije, te je otvoreno odjeljenje za sportiste, dvojezično odjeljenje, odjeljenju filološke gimnazije i odjeljenje matematičke gimnazije.

“Svako od odjeljenja radi po razlličitom programu. Dvojeziočko odjeljenje ima zastupljenu nastavu na engleskom jeziku iz tri predmeta u prvom razredu i četiri u drugom, i to iz fizike, biologije, istorije i od drugog razreda, matematike. Filološka i matematička gimanzija rade po posebnim programima koje je usvojio Nacionalni savjet, dok sportska gimnazija radi po programu opšte gimnazije, ali je nastava koncipirana tako da im se prilagođavaju termini ispitivanja i uglavnom je nastava mentorskog tipa, rekla je Bojanić – Lalović.

Ona je naglasila da je početku rada specijalističke gimnazije prethodila dobra priprema organizacije nastave, uz dobru saradnju sa roditeljima i Ministarstvom prosvjete. Nakon prve godine ovakve organizacije koja je služila kao pilot projekat, Bojanić-Lalović navodi da je iskustvo pozitivno, a nakon interne evaluacije utvrđeni su i problemi i prednosti ovakve nastave, te se ove godine radi na unapređenju.

Cilj gimnazijskog obrazovanja je da se stekne kvalitetno opšte obrazovanje koje će doprinijeti uspješnijem nastavku školovanja.