31-10-2018

Ponuda budvanske rivijere zapažena na nedavno održanom sajmu turizma u Sarajevu

Na poziv organizatora 40. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze u Sarajevu odazvale su se, pored Turističke organizacije opštine Budva, lokalne turističke organizacije iz Ulcinja, Bara, Tivta, Cetinja, Herceg Novog, Kotora i Nacionalne turističke organizacije.

Ponuda budvanske rivijere zapažena na nedavno održanom sajmu turizma u Sarajevu | Radio Televizija Budva

Organizatori ovogodišnjeg sajma u Sarajevu su na maštovit i originalni način kreirali događaje koji su privukli veliki broj posjetilaca i medija.



Na prvom mjestu medijsku pažnju privuklo je obaranje Ginisovog rekorda u pečenju palančinki, a koji je prošle godine postavio grad Moskva sa ispečenih 12.716 palačinki za 8 sati. Na postavljanju novog rekorda u toku sajamskog nastupa učestvovalo je 140 odlično organizovanih kuvara iz BIH i iz regiona, koji su istovremeno, u trajanju od 7h i 22 minuta, ispekli rekordnih 14.186 palačinki.

"Paraleno sa ovim medijskim događajem u sajamskoj hali održalo se Međunarodno takmičenje u kulinarstvu sa akcentom na pripremi nacionalnih specijaliteta, a doprinos u žiriranju i ocjeni pripremljene hrane dali su kuvari iz Crne Gore, jedan od njih je i nosilac mnogobrojnih priznanja u gastronomiji Vuko Mitrović iz Budve zajedno sa svojim kolegama iz regiona, poput poznatog hrvatskog kuvara Steva Karapandže", navodi se u saoštenju TOB-a.

Medalje u viještom kulinarstvu sa ovog takmmičenja osvojili su mladi kuvari iz Crne Gore Šoškić Milica i Luka Jelić iz Podgorice.

Događaji ovog tipa dodatno su doprinijeli izuzetnoj posjećenosti na štandovima izlagača turističkih ponuda, a kojih je bilo ove godine 70 iz šest zemalja, pored Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije, Bosne i Hercegovine i drugih.

"Treba naglasiti da broj posjetilaca sa tržišta BIH svake godine bilježi uvećanje duž budvanske rivijere, te tako za razliku od prošle godine u ovoj godine je evidentirano uvećanje od 18%, preciznije rečeno u periodu od 01.0. do 22.10.2018.godine na teritoriji opštine Budva boravilo je 37.566 gostiju iz BIH koji su ostvarili 277 108 noćenja, dok je u 2018.godini taj broj uvećan na 44 435 posjetioca, odnosno 316 076 noćenja", istakli su iz TOB-a.

U neposrednoj komunikaciji sa posjetiocima štanda Crne Gore predstavnici lokalnih turističkih organizacija imali su priliku da promovišu i novogodišnje programe, tako da su gosti iz BIH pozvani i na jubilaran doček 2019. godine u Budvi, kada će na spektakularan način biti obilježeno 20 godina u nizu organizovanih dočeka na otvorenom u Budvi.