04-12-2021

Pooštriti kazne za napade na policajce

Kazne protiv osoba koja napadaju policijske službenike prilikom obavljanja radnih zadataka trebalo bi da budu strože, posebno prema povratnicima, poručili su iz Uprave policije, navodeći da je samo u posljednje dvije sedmice registrovano šest takvih napada.

Pooštriti kazne za napade na policajce | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Uprave policije su ukazali na učestale napada na policijske službenike koji su se dogodili u prethodnom periodu, a koji su, kako su naveli, u demokratskim društvima nedopustivi.

Jasno je, kako su naveli, da su napadači pojedinci, skloni vršenju krivičnih djela i prekršaja.

„Ali u svakom slučaju pozivamo na primjereno i ponašanje u skladu sa zakonom u kontaktima sa policijom, imajući u vidu da je policijskim službenicima, prilikom obavljanja poslova i zadataka, dobrobit građana na prvom mjestu“, kazali su iz policije.

Prema njihovim riječima, to je prepoznato i u istraživanjima javnog mijenja kada je u pitanju povjerenje građanki i građana Crne Gore u policiju.

„Samo u posljednje dvije sedmice registrovano je šest napada na ovlašćene policijske službenike koji su obavljali redovne poslove i zadatke shodno zakonskim ovlašćenjima“, naglasili su iz policije.

Kako su naveli, u tim napadima je jedan policijski službenik teško povrijeđen, dok je u drugoga napadač povrijedio opasnim oruđem.

Iz Uprave policije pozvali su na poštovanje zakona, ali i tužilaštvo i sudstvo da preduzmu efikasnije mjere na zaštiti integriteta policijskih službenika prilikom odlučivanja i odmjeravanja kazni napadačima, u skladu sa propisanim zakonskim rješenjima i rasponima kazni.

„Dužnost je svih nadležnih organa u sistemu krivično–pravne zaštite da preduzmu odlučne aktivnosti u primjeni zakona, radi efikasnije zaštite policijskih službenika“, poručili su iz policije.

To, kako su naveli, posebno ako se ima u vidu da su osobama za koje je dokazano da su izvršile napad na policijske službenika u prethodom periodu, u nemalom broju slučajeva, izricane uslovne ili kazne zatvora ispod zakonskog minimuma, odnosno da je nemali broj njih samo prekršajno kažnjen.

„Kazne protiv lica koja napadaju policijske službenike prilikom obavljanja radnih zadataka trebalo bi da budu strožije, posebno prema povratnicima“, naglasili su iz Uprave policije.

Oni su poručili da će se i dalje zalagati za efikasniju i primjerenu zaštitu policijskih službenika prilikom profesionalnog obavljanja povjerenih poslova i zadataka, koje obavljaju u službi i zaštiti građana uz profesionalnu trpeljivost.

„Međutim, potrebno je praviti razliku između onoga što je profesionalna trpeljivost službenika Uprave policije i onoga što je obaveza zaštite digniteta policijske profesije, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira“, zaključuje se u saopštenju.