15-10-2019

Popara: Ekonomično i tradicionalno

Jelo koje sigurno većinu nas podsjeća na djetinjstvo, od najjednostavnijih sastojaka koje svi uvijek imamo u kući do obroka u kojem uživaju i odrasli i djeca!

Popara: Ekonomično i tradicionalno | Radio Televizija Budva

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hljeba napravite ukusan objed koji će voljeti svi vaši ukućani, djeca posebno.

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekolika prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite prigotoviti. Mjera od 2dl vode i 250 do 300 grama hljeba (oko pola vekne hljeba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu. Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.
U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).
U činiji izlomite hljeb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hljeba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hljeb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promiješa, mora biti nakvašen. S tim da smjesa ne smije biti suviše rijetka. Tačnije, hljeb ne smije upiti previše vode.

Izraženo u mjerama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hljeba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hljeba, zato je najbolje na licu mjesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hljeba i miješati. Kada procijenimo da je smjesa gusta, stajemo sa dodavanjem hljeba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete.

Isto važi i za pregustu smjesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili rjeđe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija. Kao u priči „Zlatokose i tri medveda“, gde je Zlatokosa probala prvo vrelu, pa hladnu kašu, i tek kad je kušala iz treće zdjele koja nije bila ni topla ni hladna, mogla je reći da joj je baš po mjeri.

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hljeba, potrebno je oko 150 grama sira.

Dodajte u smjesu izlomljeni sir.
Miješajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.
Sklonite lonac sa jelom sa ringle.



Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smjesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.

Ovladavši tehnikom pravljenja popare potpomažete ekonomičnijem raspolaganju resursa. U svijetu dnevno ima na stotine gladnih, koji jedva da uspijevaju dobiti krišku hljeba za pojesti.

Ekonomičnim raspolaganjem namirnicima u sopstvenom domu stvaramo sebi bezbednije uslove za opstanak i život na zemlji, bez da se bojimo gladi. U znanju je moć. Mnogo toga što smatramo beskorisnim, može se zapravo, ponovo uspješno upotrebiti, samo treba znati kako. Malo hljeba, komad sira, zdjelica pitke vode, i šta nam više treba ?

Želimo vam prijatan i ugodan obrok!