07-01-2015

Popović prva predstavnica u WTF-u

Devetnaestogodišnja Anđela Popović, crnogorska reprezentativka u tekvondou, članica TKD Montenegro stars-a iz Budve postala je prva predstavnica Crne Gore u Svjetskoj tekvondo federaciji (WTF).

Popović prva predstavnica u WTF-u | Radio Televizija Budva

Na zvaničnom sajtu Svjetske tekvondo federacije (WTF) od 01.01.2015 objavljen je službeni olimpijski ranking (WTF OI) i službeni svjetski ranking, gdje je i Crna Gora dobila svog prvog predstavnika.

Devetnaestogodišnja Anđela Popović, crnogorska reprezentativka u tekvondou, članica TKD Montenegro stars-a iz Budve, koja zadnje tri godine boravi i studira u Sloveniji, i radi za slovenački klub TKD Slovenia Pantar Vrhnika, u olimpijskom rankingu u kategoriji +67kg je na 143. mjestu od 360 takmičarki, a na svjetskom tekvondo rankingu u kategoriji -73kg je na 81. mjestu (od 144 takmičarke).

Olimpijski ranking boduje samo poene osvojene sa osvajanjem medalje na WTF G turnirima.

Sa tim bodovima sa OI rankinga Anđela je za predstojeće Evropske igre 2015 u Bakuu na 17. mjestu, prva ispod crte za „wild cards“, ali svakako ne čekajući na to boriće se u prikupljanju poena osvajanjem medalja za redovan zvaničan poziv, sa 33-godišnjom Finkinjom Savage Saine, koja je ispred nje na 16. mjestu.

U 2015. godini Svjetska tekvondo federacija je objavila takmičarski kalendar u kojem imaju 42 takmičenja WTF G statusa na pet kontinenata.

Bodovi za 2015 godinu - Svjetsko prvenstvo u maju, Evropske igre u junu, tri serije Grand Prix-a i završnog Grand Final-a, i za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016 godine će se prikupljati na 31 G1 turnir, šest G2 turnira, četiri G4 turnira, i po jedan na G8 i G12.

Anđela je započela borbe sa 17 godina kao najmlađa seniorka na WTFG1 turniru u Bahreinu 2013 godine gdje je pobijedila dva kola savladavsi dvije reprezentativke- Egipta I domacina I tako usla u finale sa olimpijkom Milicom Mandic a na zadnjem takmičenju WTF kalendara u 2014 godini, u Antaliji – Turkish Open-u 30.novembra, savladala u prvom kolu Turkinju Ister Edanur, a u drugom kolu u borbi za bronzu u zadnjoj rundi izgubila 4-1 od 24-godišnje Brazilke Galacho Raphaelle, dvostruke vicešampionke Svjetskog vojnog prvenstva, i Šampionata američkog kontinenta.
Da bi se osvojila medalja u WTF G turnirima zbog načina postavljanja žreba prema prvenstvu na rankingu,potrebno je pobijediti obično minimum u drugom ili trećem kolu olimpijske, svjetske i evropske šampionke sa OI rankinga, prenosi RTCG.

TKD Montenegro stars je ujedno i najuspješniji klub u Crnoj Gori i osvajač Kupa Crne Gore za 2014 – izjavio je trener ovog kluba iz Budve,Radojica Vuletić.