22-04-2014

Poreska uprava: Prilikom svake kontrole u Perli utvrđene nepravilnosti

Poreska uprava Crne Gore je stručno i profesionalno kontrolisala ugostiteljski objekat “Perla” iz Budve i utvrdila da ovaj poslovni subjekat za pružene usluge nije izdavao fiskalni račun.

Poreska uprava: Prilikom svake kontrole u Perli utvrđene nepravilnosti | Radio Televizija Budva

Juče se većina budvanskih ugostitelja pridružila pozivu na protest Udruženja ugostitelja Budve, zbog toga što su, kako su istakli, revolitirani načinom na koji se nadležne inspekcijske službe ophode prema njima.

Reagujući na protest, iz Poreske Uprave je saopšteno da ta institucija, u skladu sa programom borbe protiv sive ekonomije i Planom redovnih inspekcijskih kontrola i provjera, na teritoriji čitave Crne Gore vrši nadzore poslovanja svih poreskih obveznika, pa tako i ugostiteljske djelatnosti, te da se u susret predstojećoj turističkoj sezoni posebna pažnja posvećuje kontroli evidentiranja prometa preko poreskih registar kasa.

Imajući u vidu da je povod reagovanja Udruženja ugostitelja Budve, bila kontrola i ugostiteljskog objekta “Perla”, koje posluje u sklopu DOO “Mediteran Group” Budva, iz PU je naglašeno da su poreski inspektori navedeni objekat kontrolisali u više navrata od početka godine i prilikom svake kontrole utvrdili nepravilnosti kod izdavanja fiskalnih računa.

“Naime, ugostiteljski objekat “Perla” je prilikom kontola obavljenih 7. februara 2014. godine i 25. februara 2014. godine prekršajno kažnjavan zato što za pružene usluge nije izdavao fiskalne račune, što je konstatovano od strane inspektora”, ističu u PU.

U međuvremenu, dodaju, Poreska uprava Crne Gore je putem dežurnog telefona u Call centru kao i putem aplikacija na sajtu “budiodgovoran.me” dobijala informacije o neizdavanje računa u pomenutom objektu, te da je imenovani samim tim vršio prekršaje u povratu, za šta, kako su naglsili, postoje i materijalni dokazi.

“Postupajući po navedenim prijavama, poreska inspekcija je izvršila kontrolu upotrebe fiskalne poreske kase u ugostiteljskom objektu “Perla” dana 17.aprila 2014. godine i tom prilikom na licu mjesta konstatovano je da se umjesto fiskalnih računa u objektu izdaju nefiskalni bonovi (nalozi za šank/kuhinju),a što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i prekršajno kažnjivo po istom zakonu. S tim u vezi, poreski inspektori su izrekli prekršajni nalog i istovremeno je izdat nalog za detaljnu kontrolu preduzeća, koja podrazumjeva kontrole svih poreskih oblika (PDV, poreze i doprinose na lična primanja, porez na dobit, i slično) nakon čega je uslijedila mjera zatvaranja poslovnog objekta”, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Kako su naglasili, polazeći od činjenice da poreska inspekcija prilikom vršenja svojih redovnih inspekcijskih nadzora, dosljedno poštuje neselektivnost i jednoobraznost za sve poreske obveznike na teritoriji čitave Crne Gore, to je uradila i u ovom slučaju kada je predmet kontrole bio poreski obveznik iz Budve.

“Na osnovu iznijetih činjenica, jasno se dolazi do zaključka da je Poreska uprava Crne Gore stručno i profesionalno obavila kontrolu poslovanja ugostiteljskog objekta “Perla” iz Budve i utvrdila činjenično stanje isključivo na osnovu uvida u poslovnu dokumentaciju koja je inspektorima bila dostupna tokom kontrole. Poreska uprava će i u buduće stručno, profesionalno i neselektivno vršiti kontrole svih poreskih obveznika i u cilju utvrđivanja tačnosti i ispravnosti obračuna i uplate svih poreskih oblika”, zaključuju u PU.