23-10-2019

Poručeno sa okruglog stola u Bečićima: U Crnoj Gori treba jačati institucije koje se bave sertifikacijom

U Crnoj Gori treba jačati institucije koje se bave sertifikacijom, poručeno je sa okruglog stola "Značaj standardizacije i akreditacije u zdravstvenom turizmu", koji je organizovan u Bečićima.

Poručeno sa okruglog stola u Bečićima: U Crnoj Gori treba jačati institucije koje se bave sertifikacijom | Radio Televizija Budva

Okrugli sto je organizovao Institut za standardizaciju Crne Gore, odnosno njegovi tehnički komiteti ISME/TK 011: Turizam i srodne usluge i ISME/TK 014: Tehnologija zaštite zdravlja.

Kako je saopšteno iz Instituta, okrugli sto je održan u okviru osme Međunarodne konferencije "Zdravstveni turizam - novo lice turističke ponude".

Institut je svoj Tehnički komitet ISME/TK011 za turizam i srodne usluge, koji je punopravni član u međunarodnom stručnom tijelu ISO 228, osnovao 2013. godine.

Danas, kako su kazali, prate osam oblasti u okviru ISO standarda u turizmu, vezanih za usluge smještaja, restorana, zdravstvenog turizma, usluga ronjenja, avanturističkog turizma, jahting turizma, održivog turizma i dostupnosti u turizmu.

„U prošloj godini 17 je usaglašenih nacionalnih stavova upućeno na međunarodni nivo i prihvaćeno je 47 evropskih i međunarodnih standarda i srodnih dokumenata na nacionalnom nivou“, kazala je pomoćnik direktora Instituta, Rada Janjić.

Prema njenim riječima, da bi se prepoznali bitni standardi za razvoj zdravstvenog turizma neophodno je da se u tehničkom komitetu okupe akteri razvoja zdravstvenog turizma, predstavnici privatnih i javnih zdravstvenih ustanova, laboratorija, ministarstava, turističkih organizacija, hotela, prevoznika i naučno obrazovnih institucija.

Predsjednica Tehničkog komiteta za turizam i srodne usluge, Silvana Đurašević, ukazala je na potrebu razvoja i jačanja institucija koje se bave sertifikacijom u Crnoj Gori, kao i potrebu edukacije za podizanje opšteg nivoa svijesti i znanja o kvalitetu, kako bi se povečao broj domaćih sertifikovanih organizacija.

„Kad je u pitanju zdravstveni turizam Crna Gora ima šansu kako u dijelu rehabilitacije i liječenja, tako i u oblasti medicinskg turizma, posebno dentalnog“, kazala je Đurašević.

Predsjednica Tehničkog komiteta za tehnologije zaštite, Nataša Žugić, naglasila je da razvoj turizma tog tipa nije moguć bez podrške nadležnih institucija kao što su ministarstva zdravlja, održivog razvoja i turizma, ali i ostalih resora čiji je angažman potreban u uklanjanju niza zakonskih barijera sa jedne i olakšavanju ulaska u investicije preduzetnicima, sa druge strane.

Sekretarka nacionalnog tehničkog komiteta, Vesna Vulić, kazala je da je neophodno da se pokrene sistematičnija, organizovanija i dinamičnija inicijativa obuka zdravstvenog i nezdravstvenog osobllja kako bi poslovni subjekti uspješije uskladili svoje poslovanje sa međunarodnim standardima.

Izvor: Mina