27-11-2020

Poslanici će o novoj Vladi raspravljati najmanje dva dana

Na Kolegijumu predsjednika Skuptine dogovoreno je da sjednica parlamenta na kojoj će biti birana nova Vlada traje najmanje dva dana. To je saopštio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.


Foto: Skupština Crne Gore

"Dogovoreno je da sjednica traje najmanje dva dana srijeda i četvrtak, a da eventualno ako bude potrebno finale sjednice bude u petak. Završna obraćanja bi imali šefovi poslaničkih klubova, nakon njih završno mandatar za sastav nove Vlade i pristupilli bi glasanju", rekao je Bečić.

Dodao je su nastavljeni razgovori o pripremama za formiraranje radne grupe koja će pripremati Predlog odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

"Predstavnici vladajuće većine su Danilo Šaranović i Radoš Zečević, dok će predstavnici opozicije imena kandidata dostaviti do ponedjeljka", naveo je Bečić.

Na Kolegijumu predsjednika Skupštine je razgovarano o inicijativi Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore koji su tražili od Skupštine da do kraja godine usvoji izmjene Zakona o radu.

"Gdje bi se Opšti kolektivni ugovor (OKU) zaključio najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Sindikati traže produženje roka za produženje OKU, jer po važećem zakonu taj rok ističe krajem godine. Kada se ne bi izmijenio Zakon o radu, važeći OKU bi prestao da egzistira i doveo bi u realnu opasnost desetine hiljada zaposlenih koji nemaju kolektivne ugovore da ostvare brojna prava iz radnog odnosa. Dogovorili smo se da se prihvati inicijativa sindikata", rekao je Bečić.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti birana nova Vlada početi 2. decembra.


(Vijesti)