24-12-2019

Poslanici danas o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, sveštenstvo ispred Skupštine

Danas će skupštinski Zakonodavni odbor raspravljati o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon čega će Skupština početi raspravu o predlogu zakona u plenumu.

Poslanici danas o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, sveštenstvo ispred Skupštine | Radio Televizija Budva

Raspravi u Skupštini prethodiće okupljanje sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorsko ispred Skupštine, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, kada će i biti pročitan proglas.

Odbor za ljudska prava i slobode preporučio je juče parlamentu da usvoji Predlog zakona o vjerskim zajednicama, odlučeno je glasovima članova tog skupštinskog tijela iz vladajuće većine, dok poslanici Demokratskog fronta, koji su insistirali da se taj akt povuče, nijesu prisustvovali glasanju. Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka istakao da je Predlog zakona usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije.

Mitropolit crnogorsko primorski, Amfilohije, pozvao je poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

On je rekao da je glas naroda pokazao vjernost zavještanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, Kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra Crkvi Pravoslavnoj i vjernom narodu.

"Taj glas naroda Božijeg će Pravoslavna crkva 24. decembra na čelu sa svojim episkopima, svim sveštenstvom i monaštvom posvjedočiti i pred Skupštinom Crne Gore gdje će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka", kazao je Amfilohije.

On je poručio da želi da pozove poslanike da ispoštuju glas naroda.

Kako je najavio posebno će se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore donesu odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi.

"On bi uključivao da u samom nazivu Zakona vrati Crkvi svoje ime a ne da kao u predloženom Zakonu Crkvu lišava vjekovnog imena i njenog identiteta", kaže se u saopštenju.

Drugo, dodao je, da se donesu zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve, saglasno zakonu koji je još 2000. godine usvojila Skupština Crne Gore, a zatim ga i poništila.

"Treće, da se ispoštuje vjekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Ovo su, kako je naveo, samo neki od razloga zbog kojih bi taj Predlog zakona morao biti povučen kako bi se pripremio novi kroz inkluzivan, institucionalan i transparentan dijalog koji je u pripremi ovog izostao.

"Zato molimo sve poslanike, naročito opozicione da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju ovakvog diskriminatornog i neustavnog Zakona", rekao je Amfilohije.

On očekuje i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj Crkvi i Islamskoj Vjerskoj Zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže taj Predlog zakona.

"Jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi - najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori onih prava koje imaju njihove vjerske zajednice koje su ostvarile kroz potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Vatikanom, Islamskom Vjerskom Zajednicom i Jevrejskom Zajednicom", navodi se u saopštenju.

Kako je naveo, tako osjetljiv i kompleksan Zakon mora biti usaglašen sa savremenim međunarodnim evropskim zakonima koji garantuju pravo na privatnu i kolektivnu svojinu svima pa i Crkvama i vjerskim zajednicama.

"Crkva će saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice preuzeti sve zakonske mjere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vjekovnih prava kako bi spriječila primjenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se očevidno zasniva ovaj Predlog zakona", zaključuje se u saopštenju mitropolita Amfilohija.

Izvor: FOS