27-10-2019

Poslodavci traže ekonomiste, pravnike i arhitekte

Poslodavci su u Programu stručnog osposobljavanja ponudili više od 11.500 mjesta za visokoškolace, a najveće interesovanje iskazali su za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma.

Poslodavci traže ekonomiste, pravnike i arhitekte | Radio Televizija Budva


Prethodnih sedam ciklusa na osposobljavanju je bilo godišnje u prosjeku između 3.000 i 3.500 diplomaca. Očekuje se da će tako biti i u osmoj generaciji.

Na našem tržištu rada od kraja 2017. godine bilježimo pozitivne trendove koji se manifestuju kroz smanjenje broja i stope nezaposlenih. Smanjenje nezaposlenosti prati smanjenjen broja nezaposlenih visokoškolaca, kojih je trenutno 4.600 na evidenciji, što je za oko 22 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Inače, na tržištu rada tokom minule godine u vidu ponude tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 1.300 zanimanja, sistematizovanih u više od 160 grupa zanimanja, odnosno područja rada.


Na evidenciji nezaposlenih, u posljednjih pet godina, bilo je prisutno preko 700 visokoškolskih zanimanja grupisanih u preko 60 grupa zanimanja, odnosno područja rada. U ponudi visokoškolaca najviše ih je bilo sa zanimanjima iz grupe: ekonomisti, vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, menadžeri i organizatori, pravnici društveno humanistička zanimanja, zanimanja ugostiteljstva i turizma i medicinari, prenosi CdM.

Upravo kod tih zanimanja je i najveća razlika između ponude i tražnje, ali sa druge strane to su i zanimanja koja su se najviše zapošljavala u poslednjih godinu dana – vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori.

U poslednjih pet godina, ove grupe znimanja su činile oko 70 odsto ukupnog zapošljavanja visokoškolaca.