10-02-2022

Post kovid rehabilitacija u Institutu Igalo za oko dvije hiljade građana

Vlada Crne Gore omogućila je post kovid rehabilitaciju u Institutu Igalo za oko dvije hiljade građana koji su imali teška stanja uzrokovana koronavirusom, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Post kovid rehabilitacija u Institutu Igalo za oko dvije hiljade građana | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz tog resora naveli su da je Vlada, na njihovu inicijativu, danas usvojila informaciju o Programu podrške građanima, za post covid rehabilitaciju.

“Njom je pacijentima, koji su imali teška stanja uzrokovana koronavirusom, nakon hospitalizacije omogućen oporavak u adekvatnoj ustanovi za rehabilitaciju. Za tu namjenu Vlada je opredijelila milion EUR”, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Navodi se da su predstavnici tog resora ranije održali sastanak sa predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i socijalnog staranja i Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Simo Milošević”.

Na sastanku je predloženo je da se kroz državni budžet predvidi program podrške građanima koji se oporavljaju od kovid-19 infekcije, kojim bi dobili mogućnost boravka u Institutu u Igalu, u okviru post covid rehabilitacije.

Ministarstvo zdravlja je, nakon sastanka, u saradnji sa Institutom definisalo sadržaj programa.

“Program čine dvije grupne terapije (vježbe disanja, sa vježbama za podizanje kardiorespiratornog kapaciteta), dvije indvidualne terapije (manuelna masaža, podvodna tuš masaža, biserna kupka, peloido terapija) i jedna elektro terapija”, kaže se u saopštenju.

Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja, ukupan broj pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju je 12 hiljada, a planirano je da se na rehabilitaciju po tom programu uputi oko dvije hiljade osoba.

Iz Ministarstva su naveli da će prva grupa obuhvatiti 200 pacijenata koji su prema podacima zdravstvenih ustanova bili duže od mjesec na bolničkom liječenju, na respiratoru, ili na neinvazivnoj ventilaciji.

“Oni imaju pravo na rehabilitaciju u periodu od 12, odnosno deset terapijskih dana”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su najavili da će, za tu grupu pacijenata raspisati javni poziv, u kojem će se definisali kriterijumi za podnošenje zahtjeva za korišćenje programa.

Kako je saopšteno, kriterijumi za naredne faze dogovoriće se u skladu sa preporukama ljekara iz intenzivne njege.

“Takođe i za navedene grupe pacijenata Ministarstvo zdravlja će raspisati javni poziv u kojem bi se definisali kriterijumi za podnošenje zahtjeva za korišćenje programa”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, predviđeno je da program rehabilitacije kovid pacijenata počne sa početkom rada Instituta u Igalu, a najkasnije 1. marta ove godine, dok je završetak planiran do kraja godine.