16-07-2014

Post pomaže u liječenju raka i koristan je za imunitet

Najnovija studija, koju je provela grupa američkih profesora, pokazala je da post obnavlja cijeli imunološki sistem i pomaže oboljelima od raka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Post pomaže u liječenju raka i koristan je za imunitet | Radio Televizija Budva

Dok se većina nutricionista protivi takvoj ideji, medicinski stručnjaci smatraju da čak i kratki post u trajanju od tri dana može imati veliku korist za ljudski imunitet jer ga, kako kažu, obnavlja i jača.

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama su ovo naučno otkriće nazvali izvanrednim jer smatraju da čak i post kod starijih osoba može regenerisati njihov oslabljeni i dotrajali imunološki sistem.

Najnovija studija američkih naučnika pokazala je da ustezanje od hrane tokom dana pokreće matične čelije za proizvodnju više bijelih krvnih ćelija, odnosno leukocita, što doprinosi u borbi protiv infekcija.

Naučnici na Univerzitetu Južna Kalifornija (USC) tvrde kako bi ovo otkriće moglo biti veoma korisno za one osobe koje pate od narušenog imunološkog sistema, kao što su oboljeli od raka, koji su na hemoterapijama. Dodaju kako bi otkriće moglo koristiti i starijim osobama čiji je imunološki sistem postao manje efikasan u borbi sa infekcijama.

Američki stručnjaci tvrde da su u svojim istraživanjima dokazali kako post pokreće "regenerativni prekidač" koji navodi matične ćelije da proizvode leukocite, što u završnici obnavlja imunološki sistem.

"Još jedna dobra vijest je da se tokom posta tijelo oslobađa dijelova sistema koji su oštećeni ili dotrajali, odnosno neefikasni dijelovi. Naprimjer, ako počnete sa sistemom koji je teško oštećen nakon hemoterapije ili starenja, post može generisati novi imunološki sistem", objasnio je Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na američkom univerzitetu.

Duži period posta forsira tijelo da koristi zalihe glukoze i masti, ali i razgrađuje značajan dio bijelih krvnih zrnaca. U svakom ciklusu posta ovo trošenje izaziva promjene koje pokreću regeneraciju imunološkog sistema i matičnih ćelija.

Inače, u istraživanju američkih naučnika korišteni su volonteri koji su postili između dva i četiri dana u periodu dužem od šest mjeseci. Naučnici su otkrili da post smanjuje enzim PKA, koji je povezan sa starenjem i hormonom koji povećava rizik od raka i rast tumora.

"Nismo mogli ni pretpostaviti da bi duži period posta moga imati tako značajne efekte. Kada gladujete, sistem pokušava da štedi energiju, a jedna od stvari koje može da učini za uštedu energije je da se reciklira mnogo imunoloških ćelija koje nisu potrebne, posebno onih koji su oštećene. Nema dokaza da bi post mogao biti opasan, dok, s druge strane, postoje snažni dokazi da je post koristan", objasnio je američki profesor.

Napominje da su tokom istraživanja primjetili da se broj leukocita smanji tokom dužeg perioda posta dodajući kako se krvne ćelije ponovo vraćaju nakon uzimanja obilnih obroka hrane. Ističe kako post u dužini od 72 sata štiti oboljele od raka protiv toksičnih uticaja hemoterapije.