02-11-2017

Postavljene table u Budvi u okviru kampanje Ugasi motor

Postavljanjem osam informativnih tabli na tri ključne lokacije u gradu, Opština Budva se pridružila inicijativi "Ugasi motor" koju su pokrenuli UNDP i Vlada Crne Gore, a kroz projekat Razvoj niskokarbonskog turizma da se smanje potrebne emisije štetnih gasova iz automobila kada vozilo nije u pokretu.

Postavljene table u Budvi u okviru kampanje Ugasi motor | Radio Televizija Budva

Kampanja, koja je počela 2015. godine, ima za cilj da informiše javnost o negativnim uticajima izduvnih gasova iz automobila na životnu sredinu i zdravlje kao i akcijama koje se mogu preduzeti kako bi se ublažili ti učinci.

Prema riječima samostalniog savjetnika za saobraćaj u Sekretarijatu za komunalno stambene poslove Aleksandra Popovića, na području opštine Budva postavljeno je osam tabli na tri lokacije.

„Četiri table su postavljene na glavnim semaforima, a po dvije kod apartmana Džoli i na skretanju kod Tre Canne“, kazao je Popović, dodajući da je postavljanje tabli izvedeno sa namjerom da utiče na svijest vozača, da kada se nalaze u stanju mirovanja, ugase svoj motor kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Kampanje poput "Ugasi motor" već odavno se organizuju širom Evrope i svijeta i pozivaju vozače da smanje zagađenje od strane izduvnih gasova iz automobila, na prostorima u blizini škola i vrtića kako bi se smanjila izloženost djece otrovima.

Nakon postavljanja tabli u Budvi, menadžerka Programa UNDP-a Aleksandra Klikovac, apelovala je na sve vozače da se priključe kampanji, upozoravajući gradjane da vozila u praznom hodu, odnosno čiji motor radi i kad vozilo nije u pokretu, emituju toksine koji izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme.



”Djeca su najranjvija na ovu vrstu zagađenja, a kampanjom ,,Ugasi motor’’ možemo značajno smanjiti izloženost djece toksinima. Kampanjom podstičemo sve vozače da Ugase motor u praznom hodu, odnosno ukoliko čekaju u vozilu, ispred škole i prilikom zadržavanja u blizini drugih zajedničkih prostora gdje se stvaraju gužve, a samim tim i povećava koncentracija izduvnih gasova”, istakla je Klikovac.

Ministarstvo prosvjete uključilo se u kampanju imajući u vidu činjenicu da izduvni gasovi iz automobila osobito štete djeci i jedan su od ključnih uzročnika astme i drugih akutnih oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom..



Svjesni ovih činjenica, Opština Budva daje punu podršku kampanji koja utiče na promjene navika i ponašanja vozača, doprinosi smanjenju nivoa zagađenja vazduha koje dolazi od izduvnih gasova iz automobila koji nisu u pokretu. Uskoro će se ispred svake škole i vrtića širom Crne Gore, nalaziti znakovi (table) koji pozivaju vozače da, dok čekaju svoju djecu, ugase motor i time poštuju tzv. "Zone čistog vazduha".


D. Benić