06-05-2019

Potpredsjednik Bulatović otvorio sastanak Izvršnog odbora Foruma jadransko-jonskih gradova

Danas je u Budvi je održan sastanak Izvršnog odgora Foruma jadransko-jonskih gradova (FAIC), u okviru održavanja četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i druge godišnje konferencije Jadransko-jonske privredne komore, gradova i univerziteta.

Potpredsjednik Bulatović otvorio sastanak Izvršnog odbora Foruma jadransko-jonskih gradova | Radio Televizija Budva

Predstavnici Opštine Budva, koja je član FAIC-a od 2011, su bili potpredsjednik Opštine Budva Vladimir Bulatović i šefica Kancelarije za evropske integracije i saradnju dr Ana Tripković Marković.

Potpredsjednik Bulatović otvorio je sastanak, poželevši članovima Izvršnog odbora dobrodošlicu. On je istakao važnost aktivne uloge Opštine Budve i Crne Gore u Forumu jadransko-jonskih gradova putem kojeg naša opština razvija brojne mogućnosti za međunarodnu saradnju. Od posebnog značaja je činjenica da je Forum jadransko-jonskih gradova (FAIC) uspio da dobije priznavanje statusa pravnog lica, što će ovoj asocijaciji omogućiti direktan pristup evropskim fondovima, a samim tim i svim opštinama članicama, saopšteno je iz Opštine Budva.


"Saradnja i članstvo u Forumu jadransko-jonskih gradova omogućila je Opštini Budva partnerstvo na nekoliko projekata finansiranih iz sredstava Evropske unije, od kojih je prvi sljedeći projekat ANIMUS u okviru kojeg će se u septembru 2019.g održati sportske igre za mlade u Ankoni. Drugi značajan projekat jeste odobravanje finansiranja AI-NURECC inicijative, čiji je osnovni cilj podrška ostvarenju strateških ciljeva EUSAIR-a", navode u saopštenju.

Na sastanku su, kako ističu, razmatrane i kandidature za članstvo opština Tivat i Herceg Novi.

"Nakon sastanka Izvršnog odobora FAIC-a, održan je i sastanak Upravnog odbora članica sledećih asocijacija: FAIC (Forum jadransko-jonskih gradova), AIC (Forum jadransko-jonskih privrednih komora) i Uniadrion (Jadransko-jonski univeziteti). Pomenuti sastanci se održavaju u okviru četvrtog foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i druge godišnje konferencija Jadransko-jonske privredne komore, gradova i .-univerziteta, i to pod sloganom „Integracija za ljude, razvoj za region“ – Budva 07.-08. maj 2019.", piše u saopštenju.

Tradicionalni godišnji događaj ima za cilj da poveća vidljivost EUSAIR-a i razmisli o napretku koji postignut od trećeg Foruma održanog u Kataniji u maju 2018. godine.

"Četvrti EUSAIR forum će se fokusirati na teme vezane za oblast Turizam i Plavi rast. Učesnici će takođe imati priliku da razgovaraju o mehanizmima finansiranja za sva četiri tematska stuba EUSAIR-a i da razmene konkretne ideje o budućim perspektivama Strategije. Svake godine Forum privlači brojne zainteresovane strane, kao što su Evropska komisija i druge institucije EU, nacionalna ministarstva, regionalne i lokalne vlasti, privreda, akademska zajednica i civilno društvo, koji dijele mišljenja, razmjenjuju iskustva i raspravljaju o načinima saradnje", zaključuje se saopštenju Opštine Budva.