22-06-2022

Potrebna jača kontrola na primorju, zabrinjava kad stradaju nevini

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić ocijenio je da nije dobro da imamo pojačanu policijsku prisutnost tokom turstičke sezone na primorju, ali da bezbjednosna analiza govori da je potrebna jača kontrola, naročito nakon posljednje egzekucije u Budvi.

Potrebna jača kontrola na primorju, zabrinjava kad stradaju nevini | Radio Televizija Budva

Foto: RTCG

On je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro", na TVCG, kazao da kriminalnih obračuna ima svuda u svijetu, ali da je zabrinjavajuće je kada stradaju nevini ljudi...

Pekić je kazao da se obračun kriminalnih klanova u Crnoj Gori nastavlja, iako je u posljednjih par godina njihov intenzitet smanjen.

"Pojedini mediji ponekad, možda, ugrožavaju istragu jer u javnosti ne možemo iznositi neke informacije. Na taj način omogućavaju kriminalcima i egzekutorima da budu korak ispred bezbjednosnih sužbi", kazao je on.

Podsjetio je na informacije da su određene likvidacije u Crnoj Gori spriječene.

"Crnogorska Uprava policije ima kvalitetan kadar koji bi trebao da dođe do određenih saznanja, naročito kada su ovakvi zločini u pitanju", rekao je Pekić na pitanje o posljednjem slučaju iz Budve, kada je ubijen Podgoričanin Milić Minja Šaković.

Mjesto posljednjeg ubistva u Budvi (Foto: RTCG) Mjesto posljednjeg ubistva u Budvi (Foto: RTCG)
Naveo je da smo se u ratu između škaljarsko i kavačkog klana primakli cifri od skoro 100 ubistava.

"I najorganizovnaije policije svijeta uvijek idu korak iza kriminalaca. Policije Crne Gore i regiona ušle su u obračun sa kriminalnim klanovima i zadali im jedan ozbiljan udarac", istakao je sagovornik TVCG.

Crna Gora je, što se tiče bezbjednosnog sistema, dodaje Pekić, maksimalno sigurna zemlja.

"Imamo dobru Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Upravu policije, reformu koja se desila zadnjih godinu dana, kao građani moramo se osjećati bezbjedno. Kriminalnih obračuna ima svuda u svijetu, samo u Nujorku tokom jednog dana imamo i do 200 obračuna, ono što je zabrinjavajuće je kada stradaju nevini ljudi..."

Ocijenio je i da se mora više ulagati u mladi kadar službi.

Kompleta sistem bezbjednosti, kako je dodao Pekić, pretrpio je promjene i vidljivi su rezultati na svakom koraku.