17-08-2021

Potvrđeno prisustvo delta soja u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Potvrđeno prisustvo delta soja u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Navodi se da je postojanje delta soja preliminarno utvrđeno nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta “Robert Koh” iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZCG za sprovođenje sekvenciranja genoma.

„Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena“, kaže se u saopštenju.

Iz Instituta su kazali da su očekivali detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

„Takođe, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vrijeme prisutan. Dakle, da će postati dominantan, jer se vrlo lako prenosi“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ podsjećaju da se delta soj prvi put pojavio u Indiji u oktobru prošle godine, dok je u junu ove godine u Velikoj Britaniji 90 odsto oboljelih bilo zaraženo ovim sojem.

Kada je riječ o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Hrvatskoj 28. juna, zatim u Sjevernoj Makedoniji, potom na Kosovu 29. juna, i nakon toga u Bosni i Hercegovini i u Srbiji 1. jula.

„Razlika u odnosu na prethodne varijante koronavirusa jeste u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi“, pojasnili su iz Instituta.

Prema njihovim riječima, jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih, a važno je naglasiti i da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve.

„Zato, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, jer samo tako možemo zaštiti sebe i druge“, dodaje se u saopštenju IJZ.