05-11-2021

Povećanje troškova putovanja dodatna opasnost za turizam

Povećanje troškova međunarodnih putovanja moglo bi, uz nastavak pandemije, da bude dodatna opasnost za turizam u narednoj godini, smatraju turistički stručnjaci.

Povećanje troškova putovanja dodatna opasnost za turizam | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Oni su u istraživanju Svjetske turističke berze (WTM), čiji su rezultati predstavljeni ove sedmice u Londonu, naveli da bi to mogla da bude dodatna opasnost za turistički sektor, jer može smanjiti dostupnost putovanja.

U istraživanju o uticaju očekivanog povećanja cijena na turističko tržište učestvovalo je oko hiljadu stručnjaka i rukovodilaca iz svijeta, koji su se složili da bi naredna godina mogla biti godina oporavka turizma.

Njih osim izazova koje postavlja pandemija trenutno najviše zabrinjava povećanje troškova, s ​čime se suočavaju putnici prilikom rezervacija, prenosi Hrportfolo.

Oni su kazali da niko ne može očekivati ​​da će turistička industrija putovanja funkcionisati istom dinamikom i cijenama kao prije pandemije, ali upozoravaju da tu situaciju s cijenama treba pametno riješiti, inače bi sektor mogao biti u opasnosti.

Od hiljadu stručnjaka u istraživanju WTM-a, njih 51 odsto izrazilo je zabrinutost da će putovanja postati luksuz dostupan samo bogatima, dok se ostalih 49 odsto nije s tim složilo.

Istraživanje ipak potvrđuje da će cijene putovanja porasti u narednoj godini, jer se oko 35 odsto ispitanih stručnjaka izjasnilo da će se u narednoj godini vjerovatno primijeniti povećanje cijena od jedan do 20 odsto u poređenju s ovom godinom, dok 12 odsto stručnjaka očekuje povećanje cijena više od 20 odsto.

S druge strane, njih oko devet odsto predviđa pad cijena, dok 22 odsto očekuje iste cijene u narednoj kao i u ovoj godin.

WTM je anketirao i gotovo 700 turističkih profesionalaca iz svijeta o izgledima za rast turizma u narednoj godini, pri čemu ih je 26 odsto uvjereno da će rezervacije biti na nivou 2019, a 14 odsto očekuje i premašivanje.

Gotovo polovina anketiranih misli da industrija ipak neće stići do nivoa iz 2019. godine, 11 odsto u to sumnja, dok je 14 odsto reklo da uopšte nijesu još sigurni kako će se realizovati turistička naredna godina.