22-09-2022

Povlače se svi proizvodi barene kobasice brenda „Wudy“

Inspektori povlače sa crnogorskog tržišta sve proizvode barene kobasice brenda "Wudy", kazao je za Portal RTCG direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.


Foto: RTCG

Nakon što je Sistem za brzo obavještavanje Evropske unije - RASFF poslao hitno obavještenje da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom, iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove reagovali su odmah i počeli sa povlačenjem ovih proizvoda sa crnogorskog tržišta.

"Ove nedjelje i naredne biće pojačana inspekcijska kontrola u maloprodajnim objektima da se utvrdi da ima još uvijek negdje tih proizvoda i kroz monitoring za bezbjednost hrane uradićemo po potrebi i druge "Wudy" proizvode, da vidimo ima li nešto sporno, nešto što ugrožava kriterijume bezbjednosti hrane", istakao je Đaković.

Petpostavlja da ih na tržištu više nema, i ako ih ima to je u vrlo malim količinama.

"Reagovali smo po samom dobijanju informacije i povukli iz svih onih svotova koji su navedeni u dopisu koji smo dobili", kazao je on.

Ukoliko se, dodaje, još negdje bude našlo oni će odmah reagovati.

"Sreća je što je samo jedan proizvođač ovih proizvoda u Crnoj Gori. Na vrijeme se reagovalo.Proces povlačenja je u toku od ponedjeljka, ispektori su na terenu, panici nema mjesta, mislim da je do sada sve uskladišteno", zaključio je on.

(RTCG)