29-10-2018

Povratak na posao posle odmora: Kako “preživjeti” privikavanje?

Nakon odmora, koji nikada nije dovoljno dug, potrebno je vratiti se na posao, ali ne samo fizički. Kako “preživjeti” ovaj period privikavanja na posao – opet?

Povratak na posao posle odmora: Kako “preživjeti” privikavanje? | Radio Televizija Budva

Međutim, iznenadni povratak iz stanja bezbrižnosti u more obaveza mnogima pada vrlo teško. Štaviše, u psihologiji je poznat termin depresije nakon putovanja (PTD, post-travel depresion) koja se prepoznaje po umoru, gubitku apetita, jakom osjećaju nostalgije, a u težim slučajevima čak i po ozbiljnim simptomima depresije, piše Zadovoljna.hr.

Ovaj medij daje savjete kako da sebi olakšate prelaz s godišnjeg odmora u nove radne pobjede.

1. Polako se pripremite

Uskočiti ravno s autoceste nakon povratka s mora ili bilo koje druge destinacije predstavljalo bi veliki šok za vaš organizam i psihu. Stoga je važno postupno se pripremiti. Svakako se sa putovanja vratite dan ili dva ranije, operite odjeću, pospremite stan i pripremite šta ćete obući prvog radnog dana.

2. Porazgovarajte sa kolegama o najzanimljivijim ljetnim pustolovinama

Jednom kada stignete na svoje radno mjesto, porazgovarajte s kolegama. S njima provodimo nerijetko i više od osam sati dnevno pa je važno održavati dobre odnose s njima, a to možete učiniti upravo nakon povratka s godišnjeg odmora. Pitajte ih o tome kako su proveli godišnji, šta su radili, je li im se dogodilo nešto posebno zanimljivo i slično.

Zdrava komunikacija puna međusobnog poštovanja i iskrenog zanimanja za kolege od presudne je važnosti za ugodno radno okruženje.

3. Pronađite nešto što vas motiviše

Ako pronađete nešto što vas posebno motiviše u radnom danu, prelaz će biti lakši. Naprimjer, ako radite u kancelariji u kojem je kancelarijski pribor, dakako, neophodan, započnite novu radnu godinu nabavkom novog pribora. Zbog nadolazećeg početka nastave trgovine su prepune sniženja na kojima možete naći uistinu predivan pribor. Takođe možete radni sto uljepšati biljkom ili nekom sitnicom sa putovanja, nečim što će vas veseliti i motivisati.

4. Napravite planove

Kako biste imali čemu se veseliti u novoj radnoj godini, dobro razmislite i napravite planove o tome što želite postići. Želite li možda učestvovati na nekom mentorskom programu ili možda i sama želite postati mentorka? Želite li napokon završiti davno započeti projekat? Napravite planove kako biste znali da se itekako imate čemu veseliti.

5. Produžite sebi osjećaj ljeta i nagradite se

Sve će ovo biti lakše ako znate da nas očekuje još pokoji sunčan dan, kao i dovoljno prilika za druženje s najmilijima. Zato se s prijateljicom dogovorite za kafu nakon posla, uživajte u upijanju kasnih ljetnih sunčevih zraka.