19-12-2018

Povratak u normalu

Već godinama živimo u jednoj jako čudnoj zemlji u kojoj je sve duplirano. Duplirane su nam Akademije nauka, državni simboli , himne, predsjednici, državne nagrade, crkve.

Povratak u normalu | Radio Televizija Budva

Imam utisak da samo jednim klikom možemo da odaberemo stvarnost po našoj želji.

Postali smo toliko siromašni da je svako putovanje luksuz, čitanje nepotrebno. Živimo život na rate – od plate do plate. Nikada neću zaboraviti jednu moju koleginicu koja je nakon dva mjeseca kašnjenja napokon primila zarađen novac, i koja je tako tužno gledala u neki međuprostor između mene i televizora sa rečenicom: Ja ne znam da li da se radujem ili plačem, jer čim je uzmem sa jedne banke odmah moram da trčim u drugu da je predam. I tako u nedogled.

Strah je tako duboko ušao u sve pore društva, da se prosto fizički osjeća. Strah od gladi, besparice , kreditora, povjerilaca, strah od oduzimanja nečega što nam po zakonu pripada da je postalo teško voditi bilo kakav normalan razgovor koji se prije ili kasnije ne svede na priču o nacionalnoj ugroženosti. Šampioni smo u disciplini samozavaravanja. Samozavaravanja da će biti bolje ako ostane sve isto.

Toliko smo postali zaljubljeni u velike državne teme da smo zaboravili da pogledamo oko sebe. Eto, ja bih na primjer baš voljela da živim u normalnoj državi, ali tu klicu normalnosti moramo sami da posadimo. Počevši od nekih najsitnijih.

Za početak, voljela bih da su autobuska stajališta jasno obilježena, i da gradski prevoz ne staje baš ispred svake kuće već na tačno predviđenim stajalištima.

Ovo se odnosi na život u Podgorici. Ko se nije vozio njihovim gradskim prevozom po periferiji teško da može da stekne pravu sliku o ovome o čemu pišem, ali vjerujem da je ovakva nesređenost i ad hoc rješavanje problema nedostatka određene infrastructure imanentna u svim sredinama. Takođe, ukoliko je moguće, da se postave table na stanici sa brojevima linija koje tuda saobraćaju.

Da li vam je palo na pamet recimo da u gradskim zonama, gdje se kuće naslanjaju jedna na drugu ne bi trebalo držati kokoške. Ili bi trebalo voditi računa o prvim komšijama. To je jednostavno stvar kulture i vaspitanja.

Šta mislite, kako bi bilo lijepo da svaki ulaz ima svog predsjednika kućnog savjeta koji će osim što mjesečno plaća čistačici biti zadužen i da vrata na tom ulazu rade?

Male kante služe za bacanje papirića, u kontejnere se odlaže ono veće smeće – valjda. Bacanje istog kroz prozor mi je nezamislivo, ali eto dešava se još uvijek.

Hajde da svi zajedno uložimo makar malo napora da se normalizujemo, da uvedemo neki red u naše kuće, zgrade, parkove. To nije teško. Ne može vječito da nam bude izgovor nema se – ne može se.

Promjene neće doći same od sebe, mi moramo da uložimo minimum napora da do njih dođe, a mišljenja sam da treba početi ovako malim koracima da gradimo jedno novo, stabilno i uređeno društvo. Od velikih tema ne bježim, ali očigledno da neće riješiti probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Novinar RT Budva, Iva Pavlović