19-12-2019

Poziv Paštrovićima da podignu glas protiv predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti

Jutros je u manastiru Praskvica održan veliki zbor Paštrovića, kome je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa koga je upućen je poziv svim Paštrovićima da podignu glas protiv predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Poziv Paštrovićima da podignu glas protiv predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti | Radio Televizija Budva

"Danas smo se sabrali u našoj drevnoj paštrovskoj svetinji manastiru Praskvica na Nikoljdan, slavu manastira, da se pomolimo Bogu i da iznesemo svoj stav povodom predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Ako si bolji i jači, Bog je vrh sviju, zapisao je Stefan Mitrov Ljubiša, znameniti Paštrović. Riječi nad kojima treba svi da se zamislimo a pogotovo oni koji imaju namjeru da zagospodare našim svetinjama", saopšteno je nakon narodnog zbora.

"Znali su da čuvaju svoje svetinje, u kojima su se učili pismenosti i pobožnosti. Znali su naši stari dobro što je svetinja, pa su i prah s nogu stresali kad su napustili crkvenu zemlju, da ne bi ne daj Bože i prah pri nogu ponijeli.Znali su dobro šta je blagoslov, a što prokletstvo. Naše svetinje žive i slava Bogu sve su obnovljene trudom našeg sveštenstva i monaštva i pomoći dobrih ljudi", poručili su Paštrovići.

Kako dodaju Paštrovići ostaju dosljedni svjedočanstvu svojih predaka.

"Predaka koji su se ugrađivali u naše svetinje i znamenitih paštrovskih monaha arhimandrita Save Ljubiše, arhimandrita Danila Kažanegre, igumana Dečanskog, arhimandrita Dionisija Mikovića, arhimandrita Vasilija Perazića, igumana Borisa Kažanegre i ostalih paštrovskih monaha i sveštenika, koji su sačuvali svetinje i čiji amanet i mi moramo slijediti. Dosljedni njima i mi dajemo amanet da ćemo sačuvati naše svetinje i ostati na putu. Nećemo dozvoliti otimačinu, nego ćemo smjelo, ako zatreba i našim životima braniti ih. Pozivamo svakog Paštrovića da digne glas protiv ovakvog predloga zakona i da ne daj Bože se odrekne svojih predaka podržavajući ga", poručeno je sa zbora Paštrovića.