17-11-2020

Prava Budva: Danas je dan prijevremeno rođene djece

"Danas je 17. novembar, Svjetski dan prijevremeno rođene djece, koji se vec deseti put obilježava u svijetu kako bi se paznja drustva usmjerila na ozbiljne probleme prijevremeno rodjenih beba i njihovih roditelja. To su nasi najmanji,ali najjači borci! Izvještaji o ucestalosti prijevremenog rodjenja razlikuju se u zavisnosti od rase, etničke skupine, podneblju, zemlji i instituciji", navodi se u saopštrnju Prave Budve, koje prenosimo u cjelosti.

Prava Budva: Danas je dan prijevremeno rođene djece | Radio Televizija Budva

U zemljama sjeverne Evrope, ukljucujuci i Veliku Britaniju,ima oko 5% prijevremenih porodjaja,u zapadnoj Evropi ima oko 8%,u SAD izmedju 7% i 10%,dok u zemljama u razvoju ima između 10% i 15% prijevremenih porodjaja.

U svijetu je učestalost prijevremenog porođaja oko 10 odsto,sto znaci da se svaka deseta beba rodi prije termina. Svake godine,oko 15 miliona djece se rodi prije termina (prije 37 gestacijske nedelje),od toga 1 milion ne prezivi.

Takođe,u svijetu broj prijevremeno rođene djece stalno raste.
U Crnoj Gori nemamo jasnu statistiku, ali sto se tice Centra za neonatalogiju, postoji podatak da se oko 5% djece rodi prijevremeno u odnosu na ukupan broj rodjenih. To je populacija koja zahtijeva poseban vid liječenja i poseban način praćenja. Lijecenje prijevremeno rodjenih beba je zahtjevno, dugotrajno,povezano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce,a za roditelje i porodicu je to neočekivani dogadjaj, izvor velike traume i hronicnog stresa.
Takođe,u svijetu se ovaj dan obilježava mnogo ozbiljnije i mnogo masovnije,dok se u Crnoj Gori ovom datumu ne posvećuje velika paznja.

Zato, svakom djetetu prijevremeno rođenom i njihovim roditeljima cestitamo Svjetski dan prijevremeno rođene djece.

Predsjednica Foruma žena Prave Budve Milica Franeta