10-11-2020

Prava Budva: Spomen ploču ne mogu da podnesu oni koji su se identifikovali sa gubitnicima u Prvom svjetskom ratu

"Spomenici su više simbolička nego faktička obilježja bitnih momenata iz prošlosti. Oni su materijalizacija sjećanja. Oni su najčešće zapis jedne generacije o podvizima i tragedijama neke prošle generacije i poruka nekoj budućoj", navodi se u saopštenju Prave Budve, koje potpisuje Luka Liješević.

Prava Budva: Spomen ploču ne mogu da podnesu oni koji su se identifikovali sa gubitnicima u Prvom svjetskom ratu | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo integralno:

Spomen obilježja su želja smrtnih da neka plemenita ideja postane besmrtna. Ova ploča nad vratima Budvanskog starog grada je sjećanje na oslobođenje. To oslobođenje je simbolička univerzalna vrijednost i ne mora se nužno odnositi na konkretnu bitku.

Prvi svjetski rat je bio prva i najveća klanica naroda. Čast jednog naroda je doprinijeti svojom žrtvom pobjedi i naći se rame uz rame sa najvećim narodima u ovom slučaju sa velikom Francuskom i Engleskom. Srpski i crnogorski narod su podnijeli ogromne žrtve da njihove vojske ne bi kapitulirale. Da nije bilo Mojkovačke bitke ne bi bilo ni Albanske golgote a ni vaskrsenja na Krfu i povratka slobodne vojske. Ova ploča simbolizuje taj krvavi krug povratka slobode u kom je učestvovao i narod ovog kraja, Grbljani, Paštrovići, Maini, Pobori.

I zato ploča predstavlja sve bitke za slobodu a ne nužno ne neku konkretnu. Spomen ploču ne mogu da podnesu oni koji su se identifikovali sa gubitnicima u Prvom svjetskom ratu. Spomen obilježja kao i groblja predstavljaju mjesta pomirenja pobjednika i gubitnika. I oni koji su ovu ploču postavili i oni koje slave odavno nisu među nama. A i mi koji smo ovdje privremeno nismo poslednje pokolenje koje djela naših predaka sudi. Tu smo da se sjećamo i da se mirimo a ne da rušimo.

Odbornik Prave Crne Gore - Prave Budve Luka Liješević.