04-01-2020

Prava Crna Gora Budva: Nestrpljivo očekujemo odluku Aleksandra Vučića da li će doći u Crnu Goru

Nestrpljivo Crnogorci i Budvani čekaju odluku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije da li će, ili ne, doći u Crnu Goru, u trenutku kada u državi svakodnevno rastu tenzije povodom usvajanja trivijalnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodi se u saopštenju Prave Crne Gore Budva.


Saopštenje prenosimo integralno:

"I ovaj najavljeni događaj podijelio je prije svega Srbe u Crnoj Gori koji smatraju da njegov dolazak ne bi donio ništa dobrog, već bi samo podijelio srpski narod. Crna Gora nije takozvano Kosovo, niti j Bijelo Polje „Sjeverna Mitrovica.

Nama ne trebaju srpske opštine kao na sjeveru srpske pokrajine, jer Srbi u Crnoj Gori žive širom Crne Gore i ona jednako pripada svima –i nama i njima. Imao je Vučić prilike da mnogo ranije reaguje na brojne diskriminatorske stavove  režima prema srpskom jeziku, ali nije. I ovog puta zvanična Srbija ćuti, a najvljeni dolazak predsjednika te zemlje biće nezvaničan, tajan, sakriven, misteriozan.

Umjesto da se svi saberemo ispred Cetinjskog manastira na Badnji dan, mi dajemo priliku „zlim dusima“ da možda i krenu u juriš na tu našu svetinju. Slavimo Božić sa našim crkvenim velikodostojnicima u crkvama, a politiku ostavimo političarima, makar taj dan. Vučić trreba da dođe kao državnik, i da Srbima u Crnoj Gori prenese zvanične stavove države Srbije. Pogotovo je to potrebno sada da uradi kada se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori bori za svoja prava, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe. Možda su u svemu ovome najbolju ocjenu dali Beranci koji su se u porti manastira Đurđevi Stupovi razvili transparent na kojem je pisalo „Vučiću poslušaj oca Gojka“, podsjećajući kakav stav ima naša Crkva prema najavljenoj posjeti Aleksandra Vučića.

Njegov dolaza bi bio politički trik pred izbore u Srbiji, a odgovaralo bi i režimu u Podgorici koji se takođe uveliko priprema za izbornu utakmicu. Ne smijemo zaboraviti afere koje potresaju i Srbiju koje bi se ovom posjetom koliko-toliko zataškale. Tu mislim na „Krušik“, lažne doktorate, brojne korupcije, a ovdje, kao što je poznato –afera „Koverta“, i mnoge druge koje su nas tokom prošle godine često zapljuskivale. I na kraju, mislim, da obojici savršeno odgovaraju podignute tenzije povodom crkvenih pitanja, jer su one, ponavljam, u zapećak gurnule brojne životne teme građana Crne Gore i Srbije" zaključili su u svom saopštenju.