29-01-2020

Predsjednik Opštine pozdravio više hiljada prisutnih učesnika Svetosavske akademije

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, prisustvovao je svečanoj akademiji upriličenoj povodom obilježavanja dana Sv. Save, u organizaciji budvanske crkvene opštine i Mitropolije crnogorsko-primorske. Tom prilikom je pozdravio prisutne građane i vjernike koji su u litiji, nakon molebana u crkvi Sv. Trojice u budvanskom Starom gradu, došli na svečanu akademiju.

Predsjednik Opštine pozdravio više hiljada prisutnih učesnika Svetosavske akademije | Radio Televizija Budva

Molebanu su se pridružili vjernici koju su u litijama krenuli od manastira Podlastva, Praskvica i crkve Sv. Tome.

Nakon molebana, litija sa više hiljada građana, koji su ovim vidom mirnog i dostojanstvenog protesta iskazali svoje protivljenje Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, uputilo se ka Mediteranskom sportskom centru gdje je upriličen prigodan program.



Prenosimo dio govora predsjednika Srpske pravoslavne crkvene opštine Budva i predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, kojim je pozdravio prisutne.

"Stojim pred vama, a srce mi je puno radosti! A kome ne bi bilo kad vidi ovako veličanstven skup. Pogledajte samo ovu našu predivnu djecu - našu budućnost!

Dragi prijatelji i naša djeco - srećan vam Savindan - školska slava! Sve vas od srca pozdravljam u svoje lično ime i u ime predsjednika Srpske pravoslavne crkvene opštine Budva.

U poslednjih 800. godina od svega što je nastalo na ovom prostoru, danas kao živo, postoji samo naša pomjesna Crkva koju je utemeljio Sveti Sava.

I onda kada je od Dunava do mora sinjega nestalo ime naše Crkve, istinu o njoj i kontinuitet njenog postojanja držala je ona svetosavska eparhija, koju je najmlađi sin Stefana Nemanje utemeljio 1220. godine na Miholjskoj prevlaci, nedaleko odavde.

Iz te, Zetske episkopije, čiji je prvi episkop bio Ilarion, nastala je i današnja Mitropolija crnogorsko - primorska, koja je stvorila Crnu Goru.

Zbog toga smo trpjeli progon od Austrougarske monarhije i naš predstavnik u skupštini Dalmacije Stefan Mitrov Ljubiša je svjedočio za šta se bori ovaj narod i nije se obazirao na neprijatelje i progonitelje nego na ono što želi njegov narod, pa će jednom prilikom u dalmatinskom Saboru reći: "Ja ne znam, duše mi, koji me je narod osudio, no znam koji me je narod pohvalio i odobrio moj politički rad, a to su moji birači, moja braća Srbi bokeški. Ja nijesam nikad pripadao narodnoj partiji, no od Kosova pripadam onoj nesretnoj, ali junačkoj i ponosnoj narodnosti srpskoj, koju štuju i uvažavaju i njeni dušmani…“

Tako i mi, potomci Srba bokeških, koji su birali Stefana Mitrovog Ljubišu da ih predstavlja pred državom koja im nije dobro željela i u ovoj državi danas se branimo ovim njegovim riječima.

Pitamo se mi Bokelji - je li Crna Gora zaslužila da se ovo danas desava? I odgovaramo: Nije!

Odgovara i čitav narod koji se noćima moli u litijama.

Gdje je vrelo tu će i kapati. Dok je živa Crkva Hristova, dok se držimo Svetoga Save, živa će biti i Crna Gora! Živa i vječna u ljubavi Svetog Save i Gospoda Boga našega!

Jer sve ono što smo imali, a nestalo je u ovo 800. godina, sačuvali smo u našoj Crkvi. Sveti Sava se moli za nas pred prestolom Svevišnjeg. Budimo dostojni njegovih molitvi. I pobjedićemo.



Vođeni mudrom rukom našeg mitropolita Amfilohija kao i vjekovima unazad naših crkvenih velikodostojnika naša Sveta Crkva i mi sa njom siguran sam izlazimo kao pobjednici.

Hvala svima vama večeras ovdje, a najviše ovoj našoj divnoj djeci koja su nakitila ovu Svetosavsku akademiju. Hvala njihovim roditeljima, a daće Bog i Sveti Sava da nas iz godine u godinu bude sve više.

Nek se vječno slavi Sveti Sava na svim prostorima gdje živi srpski narod.

Amin."