08-07-2016

Predstavljanje knjiga Violete Babić

JU Narodna biblioteka Budve organizuje druženje sa autorkom Violetom Babić u subotu, 9. jula sa početkom u 20 sati. Autorka će na dječijem odjeljenju biblioteke predstaviti i sa čitaocima razgovarati o svojim knjigama, izdanjima "Kreativnog centra", a moderator razgovora biće Stanka Stanojević.

Predstavljanje knjiga Violete Babić | Radio Televizija Budva

"Knjige Violete Babić već deset godina zauzimaju prva mjesta na listi najtraženijih naslova iz oblasti zdravstvene i razvojno-psihološke literature za djecu i mlade. Za veliki broj djece knjige Violete Babić – Knjiga za svaku devojčicu o Knjiga za svakog dečaka - predstavljaju prve ozbiljnije priručnike o odrastanju i usvajanju znanja o sopstvenom tijelu u periodu puberteta", navodi se u saopštenju.

Knjiga za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, Beležnica za svaku devojčicu, Beležnica za svakog dečaka i Knjiga za devojke i njihove momke prevedene su na mnoge jezike, a Knjiga za svaku devojčicu prevedna je čak na dvadeset jezika medju kojima i na madjarski, kineski, česki, slovački, poljski, litvanski, letonski, tajlandski, vijetnamski, španski, ruski, grčki, slovenački, makedonski i hrvatski jezik. Pored ovih knjiga, Violeta Babić je objavila i "Moj prvi slikovni rečnik srpskog jezika" za predškolce i mladje osnovce kao i knjigu "Menopauza- Knjiga za svaku ženu" namijenjena svim ženama bez obzira na starosno doba, a koja je od pomoći u upoznavanju sa onim što ih očekuje u toj životnoj fazi.

Violeta Babić je i autor jednog bestselera Kreativnog centra, knjige o jeziku i pravopisu pod nazivom "365 jezičkih crtica". Budući da je professor srpskog jezika i književnosti i da se bavi lekturom 40 godina, Violeta je svoje znanje i iskustvo pretočila u taj jezički priručnik, koji je izuzetno popularan i na fejsbuku, ali i u knjižarama. Nakon što je doživjela i treće izdanje, knjiga 365 jezičkih crtica, namijenjena svima onima koji žele da govore i pišu pravilno, dobila je i svoj nastavak -"366 jezičkih crtica". To je drugi jedinstven i duhovit vodič kroz pravopis, gramatiku i jezik, a uskoro se očekuje i treći dio te trilogije.

Violeta Babić je rodjena 23. decembra 1953. godine u Beogradu. Diplomirala je na grupi za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Predavala je srpski jezik i književnost u gimnaziji i osnovnoj skoli, a dvadeset pet godina radila je u Institutu za srpski jezik na izradi Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. U Kreativnom centru zaposlena je kao lektor i urednik. Violeta Babić živi i radi u Beogradu.