12-06-2018

Predstavljanje romana “Veliki rat” Aleksandra Gatalice

JU Narodna biblioteka Budve i Odbor za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu organizuju predstavljanje romana “Veliki rat” Aleksandra Gatalice, u četvrtak, 14. juna, sa početkom u 20h.

Predstavljanje romana “Veliki rat” Aleksandra Gatalice | Radio Televizija Budva

O romanu "Veliki rat" koji je ovjenčan i NIN-ovom i nagradom “Meša Selimović”, u holu Akademije znanja u četvrtak će govoriti: autor Aleksandar Gatalica, književni kritičar Aleksandrar Jerkov i predsjednik Savjeta Biblioteke Predrag Zenović.

Veliki rat Aleksandra Gatalice govori o Prvom svjetskom ratu.

Ispripovijedan je iz perspektive malih ljudi, čije se priče asocijativno smjenjuju, a sama tema postaje glavni junak romana, "stvara od sebe mit, čime Gatalica integriše najbolje elemente iz književnosti XX vijeka.

Prvi svetski rat predstavljao je u književnosti modernizma pojavu koja ju je obilježila, ne zbog svog opsega koliko zbog promjena na socijalnom i tehničkom planu u svijetu.

Sa druge strane, kombinacija istorijske i imaginarne građe, okretanje malom čoveku u mitskom prostoru i ironijski pristup prošlosti odgovara savremenoj poetici".