18-09-2020

Pregovori ne idu planiranom brzinom

Sinoć se navodno razgovaralo samo o modalitetima vlade oko čega DF i URA imaju oprečne stavove

Pregovori ne idu planiranom brzinom | Radio Televizija Budva

Pregovori o formiranju nove vlasti ne napreduju očekivanom brzinom, iako bi predsjednik Skupštine Crne Gore trebalo da bude izabran već za četiri dana - u srijedu 23. septembra kada je konstitutivna sjednica, saznaju “Vijesti”.

Predstavnici tri koalicije koje su na izborima 30. avgusta dobile podršku građana ne idu ka dogovoru oko paketa formiranja vlasti, čiji je dio i šef parlamenta.


Razgovori, u kojima više ne učestvuju lideri, nastavljaju se u subotu, potvrđeno je “Vijestima”.

Jedan od učesnika kazao je da se razgovaralo o modalitetima vlade, odnosno da li ona treba da bude politička ili političko-ekspertska, i kako dijeliti resore u oba slučaja.

Predstavnici Demokratskog fronta smatraju da resori treba da se podijele u skladu s brojem osvojenih mandata. “Crno na bijelo” se tome protivi tražeći demonopolizaciju i da u vladi budu eksperti, a ne političari, što ne isključuje političare koji jesu eksperti, rekao je drugi sagovornik.

Koncept demonopolizacije bi značio da jedna politička snaga ne može imati kontrolu nad čitavim resorom, što je donekle prihvatljivo i Demokratama. Na primjer, to znači da ako bi jedna koalicija imala svog predstavnika na čelu Ministarstva zdravlja, druga koalicija bi imala čelnika Kliničkog centra Crne Gore, a treća Fond zdravstva.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 mandata, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri.

Komentarišući zašto nema lidera tokom rasprave o ključnim stvarima, sagovornik je kazao da su ovo tehnički razgovori, nakon kojih predstoje politički - odnosno njih treba da završe predsjednici partije.

Drugi izvor međutim navodi da je bilo zahtjeva da se sve prepusti liderima tri koalicije.

Jučerašnjim razgovorima nije prisustvovao nosilac liste Zdravko Krivokapić, koji je i prije dva dana i juče bio samo na početku sastanka. Ni lideri GP URA i Demokrata nijesu došli, već su timove činili Predrag Bulatović, Slaven Radunović i Branko Radulović, kao i Dragan Ivanović (SNP).

U timu “Crno na bijelo” juče su bili Zoran Mikić, Filip Adžić, Zoran Miljanić, dok su koaliciju “Mir je naša nacija” predstavljali Boris Bogdanović, Zdenka Popović i Momo Koprivica.

Spor postoji oko toga kome će pripasti takozvani bezbjednosni resori - unutrašnji poslovi i policija, odbrana i Agencija za nacionalnu bezbjednost. Iz DF-a su i prije izbora planirali kontrolu nad obavještajnim sektorom, što bi mogao predstavljati ozbiljan problem zbog članstva Crne Gore u NATO i osjetljivosti obavještajnih podataka. To je prije dva dana u intervjuu RTCG nagovjestio i Dritan Abazović, lider koalicije “Crno na bijelo” koja takođe namjerava da bude dio snaga koje će kontrolisati bezbjednosni resor.

Abazović je ukazao da je to važno partnerima Crne Gore: “Sektor bezbjednosti je važan našim međunarodnim partnerima... ako to zavisi od nas, kažem da mogu da budu potpuno mirni. Koalicija ‘Crno na bijelo’ će u potpunosti zaštititi nacionalne interese Crne Gore... Svaka korespodencija s NATO-om i međunarodnim faktorom će biti potpuno zaštićena i mislim da su oni prilično relaksirani u odnosu na one prve dane”, rekao je Abazović.

Drugi učesnik sastanka kazao je da se o obavještajnom sektoru nije razgovaralo.

Uključite žene, ako hoćete da vaša vlada bude i naša
Centar za ženska prava protestovao je što su u pregovaračkim timovima isključivo muškarci, navodeći da su se i žene na izborima borile za demokratiju.

“Tražimo da odmah uključite najmanje 30 odsto žena u pregovarački proces za sastav nove Vlade i sve druge procese i reforme koji budu uslijedili. To je uslov da “vaša” Vlada bude i naša”, navodi direktorica CŽP Maja Raičević.

U saopštenju ona podsjeća da javnost s pažnjom prati pregovarački proces za sastav nove vlade, a da 50,8 odsto te javnosti u Crnoj Gori čine žene.

“Žene koje su glasale na izborima. I žene koje su se borile i izborile s vama da ih dobijete. Zašto ih nema u sastavu pregovaračkih timova? Da li to znači da ih neće biti ni u novoj Vladi? Očekivale smo i očekujemo mnogo više od ovakvog starta. Očekujemo od Vas da vodite rodno senzitivnu i inkluzivnu politiku, baš onako kako ste naveli u Sporazumu koji ste potpisali i kojim ste se obavezali da ćete “usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”. Rodna ravnopravnost je jedna od ključnih tekovina i uslov za članstvo u EU”, navodi direktorica CŽP.

Izvor: Vijesti