13-07-2021

Prekid štrajka advokata moguć naredne sedmice

U cilju rješavanja problema i prekida kolapsa crnogorskog pravosuđa, usljed obustave rada advokata koja traje skoro dva mjeseca, juče je održan sastanak predstavnika više ministarstava sa predstavnicima Advokatske komore. Sastanak je, prema njihovim tvrdnjama, bio vrlo konstruktivan. Međutim, i pored određenih rezultata i pomaka, pregovori se nastavljaju, a obustava će trajati do daljnjeg.

Prekid štrajka advokata moguć naredne sedmice | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji trenutno vodi i Ministrastvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, za Dan je nakon održanog sastanka kazao da su prisutni predstavnici ministarstava, među kojima i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Uprave prihoda i carina, te predstavnici Advokatske komore, saglasni u tome da je sastanak protekao u konstruktivnom dijalogu koji je ostavio prostor za kompromisno rješenje.

“Vlada ima dosta razumijevanja za specifičnost advokatske profesije koja je posljedica, između ostalog, i ustavnog prepoznavanja advokature kao samostalne djelatnosti u interesu zaštite ljudskih prava i sloboda”, naglasio je Sekulović.

Istakao je da su prezentovani argumenti Vlade u cilju koji ide u pravcu harmonizovanog funkcionisanja pravnog sistema.

“Ohrabruju početni pomaci, a vrijeme pred nama treba da potvrdi da li ćemo svi biti na nivou zadatka i odgovornosti koju nosimo”, saopštio je ministar Sekulović.

Sekulović je kazao da je napravljen krupan pomak u pregovorima, ali da ne može prejudicirati i konačan ishod.

“Ako bi sve išlo po željenom planu, mislim da bi tokom naredne nedjelje mogli da imamo suspenziju obustave rada što bi mnogo značilo za crnogorski pravni sistem i za ono što su naše obaveze na pregovaračkom putu”, kazao je ministar.

I predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović imao je sličan stav. Istakao je da je jučerašnji sastanak bio veliki korak ka rješavanju problema, te da su predstavnici ministarstava ukazali načinjenicu da je advokatura specifična vrsta pružanja usluga i da je neophodno razmotriti sve modalitete i naći kompromisno rješenje.