31-05-2019

Premijer Marković otvorio 2BS: Važno da NATO i EU ostanu posvećeni regionu

Iako značaj koji NATO i EU imaju za Zapadni Balkan ne treba detaljnije obrazlagati, važno je naglasiti značaj njihove zajedničke posvećenosti ovom regionu koji je još u raskoraku između prošlosti i sadašnjosti, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na otvaranju devetog To Be Secure Foruma u Budvi.

Premijer Marković otvorio 2BS: Važno da NATO i EU ostanu posvećeni regionu | Radio Televizija Budva

Važno je, istakao je on, da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi upravo srž i glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa.

„Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama ZB na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put”, rekao je predsjednik Vlade.

U godini kada NATO obilježava 70 godina postojanja, a 12 saveznica godišnjice članstva, Alijansa ima pred sobom punu agendu suočavanja sa novim i starim izazovima, uz promijenjenu geopolitičku situaciju. Premijer je ista kao da je posebnu pažnju, za nas veoma bitnu, Alijansa u proteklom periodu posvetila regionu Zapadnog Balkana.

Premijer se osvrnuo i na zemlje regiona i izrazio uvjerenje da će Sjeverna Makedonija uskoro postati 30. Članica NATO-a. Veoma je značajno, dodao je predsjednik Marković, i što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u.

„Kao još uvijek najmlađa članica Alijanse, Crna Gora aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata. To radimo kako kroz bilateralnu podršku, BiH i Sjevernoj Makedoniji, tako i u okviru regionalnih inicijativa i mehanizama saradnje, kakve su Američko–jadranska povelja i Jadranska trilaterala. Spremni smo da nastavimo da pomažemo svim susjedima i aspirantima s kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja”, kazao je premijer Marković.

On je govorio i o pristupanju Crne Gore EU i rekao da, svjesni obimnosti i dugotrajnosti procesa, održavamo motivaciju i posvećenost ovom cilju.

„Vlada je na dnevnom nivou usredsređena na reforme i razvojnu agendu, ne kako se ponekada misli, samo zbog članstva u EU, već zbog vrijednosti demokratskog i slobodnog društva koje su nam potrebne da bi obezbijedili napredak i prosperitet državi i građanima”, kazao je Premijer.

On je ocijenio da je Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori realno sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima. Raduje nas da se primjećuje ukupan rad, posebno Vlade i njenih organa, robustan rast ekonomije ili rezultati ostvareni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Prepoznajući, takođe, značaj individualnog napretka svakog kandidata na osnovu sopstvenih zasluga, zalažemo se za što veći napredak svih država regiona. Nadamo se da će predstojeći Savjet usvojiti datum za otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Isto tako, nadamo se nastavku dijaloga Beograda i Prištine, čiji bi pozitivan ishod otvorio njihov put ka evropskoj i evroatlantskoj porodici razvijenih država”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

On je rekao da, iako stalno postoje spekulacije ili analize koliko je snažno EU prisutna u kom momentu u regionu ili posvećena politici proširenja, mi cijenimo mnoge načine na koje Unija jeste prisutna – kroz ulaganja, donacije ili podršku u pregovaranju.

„Ali jeste pri svemu tome važno imati na umu širu sliku i kontekst ujedinjenja Evrope i njene trajne stabilizacije integracijom ovog njenog dijela gdje još uvijek postoje „neriješeni poslovi“, i upravo zato smo uvjereni da pored svih ozbiljnih pitanja kojima se Unija svakodnevno bavi, neće posustati ni u odnosu na najuspješniju politiku EU – politiku proširenja”, rekao je premijer Marković i dodao da u tom pravcu ide naša nada i očekivanje ka budućem sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Deveti 2BS se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore a učesnici će razgovarati o pitanjima od suštinskog značaja za bezbjednost evroatlantske zajednice, uključujući i pitanja Zapadnog Balkana, jedinstva Alijanse, uticaja trećih država, kao i novih bezbjednosnih izazova, koji su sve više, s pravom, prisutni kao tema, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade.