25-03-2021

Premijer prvi put odgovara na pitanja poslanika

Premijer Zdravko Krivokapić sjutra će, prvi put otkad je izabran na tu funkciju, u parlamentu odgovarati na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici Skupštine koja će biti održana na Cetinju. Prvi put će prenos sjednice biti na novom Parlamentarnnom kanalu, koji se u ponudi kablovskih operatera nalazi na poziciji 3.

Premijer prvi put odgovara na pitanja poslanika | Radio Televizija Budva

Foto: Skupština CG

Šef poslaničkog klu ba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Danijel Živko vić, pitaće Krivokapića da li se osjeća odgovor nim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, i što se mnogi procesi odvijaju sti hijski, bez sposobnosti Vla de da ih kontroliše.

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, pitanje Krivokapiću postaviće šef kluba Slaven Radunović.

Radunović će pitati premijera zašto je Vlada, "potpuno izvan svojih ustavnih nadležnosti, tražila mišljenje Venecijanske komisije o predlogu zakona i izmjenama i dopunama tužilačkih zakona" koje je predložila grupa poslanika, kad poslanici to nijesu smatrali za potrebno.

Radunović je ocijenio da se Vlada na taj način grubo umiješala u rad druge grane vlasti i njenu osnovnu – zakonodavnu funkciju.

Boris Bogdanović će, u ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris, pitati Krivokapića u vezi sa nabavkom dva aviona za novoosnovanu kompaniju Tu Montenegro.

U ime poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Dragan Ivanović će pitati premijera koliko je od 30. avgusta do 4. decembra prošle godine, u periodu tehničkog mandata bivše Vlade, zaposleno građana u ministarstvima, agencijama i javnim preduzućima čiji je vlasnik država.

Šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović, pitaće Krivokapića da li su on i Vlada „za punu demontažu totalitarnog i kriminogenog režima, potpuno preispitivanje prošlosti i efikasnu i optimalnu izgradnju pravne, funkcionalne, prosperitetne i evropske Crne Gore“.

Predsjednik kluba poslanika „Crno na bijelo“, Miloš Konatar, pitaće Krivokapića da li će Vlada podržati inicijativu za održavanje referenduma o eksploataciji nafte i gasa u Crnoj Gori.

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata, Ivan Brajović, pitaće Krivokapića na koji način on i Vlada koju predvodi planiraju da se suoče sa katastrofalnom epidemiološkom situacijom u državi i šta planiraju da urade na smanjenju tenzija i podjela u društvu koje su eskalirale u Crnoj Gori nakon 30. avgusta.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće premijera da li Vlada vodi računa o srazmjernoj zastupljenosti manjina u državnoj upravi i privrednim društvima u kojima je država većinski vlasnik, i koliko je pripadnika manjebrojnog naroda imenovano u njima na rukovodećim mjestima od 4. decembra prošle godine.

U ime kluba poslanika Socijaldemokratska partija–Albanska koalicija „Jednoglasno“, Raško Konjević će pitati premijera da li će predložiti razrješenje vršioca dužnosti direktora Agencija za nacionalnu bezbjednost Zorana Vukšića zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka.

Konjević će pitati Krivokapića i da li je zadovoljan radom organa za sprovođenje zakona u prvih 100 dana rada Vlade, i kako u vezi sa tim komentariše negativno mišljenje Venecijanske komisije na izmjene tužilačkih zakona koje je pripremao ministar pravde sa predstavnicima parlamentarne većine.