06-06-2014

Press konferencija Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i LTO Budva

Press konferencija Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Lokalne turističke organizacije Budve, održana je danas, 6, juna, u turističkom naselju „Slovenska plaža“, u Budvi.

Press konferencija Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i LTO  Budva | Radio Televizija Budva

Na press konferenciji o aktuelnim i planiranim promotivnim aktivnostima u inostranstvu i regionu, te zabavnim manifestacijama, govorili su Saša Radović, direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Aleksandar Armenko, pomoćnik direktora LTO Budva.

Radović je informisao da, s obzirom na to da su početak ove turističke sezone obilježile vanredne situacije na četiri od pet najznačajnijih emitivnih tržišta (tržišta Ukrajine i Rusije su pogođena ukrajinskom krizom i napetošću u crnomorskom regionu, dok su tržišta Srbije i BiH pogođena katastrofalnim poplavama), potrebno je dodatno angažovanje na svim nivoima, kako bi se tokom ove sezone zadržao broj turista sa tih tržišta na prošlogodišnjem nivou.

Uprkos kriznoj situaciji na tržištimu Ukrajine, krenuli su čarter letovi sa tog tržišta, a Montenegro Airlines bilježi porast od 15% kada je u pitanju broj putnika iz Rusije.
Aerodromi Crne Gore bilježe porast broja putnika za prvih pet mjeseca ove godine od 5%, hoteli broje popunjenost na nivou prethodne godine, međutim posljedice krizne situacije u najvećoj mjeri se reflektuju na popunjenost privatnog smještaja.

Da vanredne situacije utiču i na ukupan turistički promet sa tih tržišta, pokazuje i podatak da na današnji dan u Crnoj Gori boravi 15% manje turista nego u istom periodu prethodne godine. Ovaj pad je dobrim dijelom uslovljen činjenicom da su izostale studentske ekskurzije iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su uobičajeno bile dominantne u periodu kraj maja-početak juna, posebno u hotelima Budvanske i Ulcinjske rivijere.

Upućen je apel turističkoj privredi da kroz akcionu prodaju aranžmana i dodatni kvalitet za istu cijenu animira turiste sa tih tržišta, kako bi se anulirale negativne posljedice kriznih situacija.

Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i starteškim partnerima crnogorskog turizma preduzima vanredne aktivnosti na planu promocije na važnim tržištima koja su zahvaćena krizom.

U okviru intezivirane promocije na tržištu Istočne Evrope, održana je prezentacija turističke ponude Crne Gore u Minsku, u Bjelorusiji, a planirana je i studijska posjeta medija sa tog tržišta. Najavljeno je 200 čarter letova iz Minska tokom ove sezone, te povećanje broja gostiju iz Bjelorusije za 50% u odnosu na prošlu godinu, čime će se djelom anulirati evidentan pad broja turista iz Ukrajine.

Iako su smanjeni budžeti za promociju, road show kampanja na tržištu regiona intezivirana je i prilagođena vanrednim okolnostima, u pravcu animiranja turista sa tog područja da i ove godine dođu na odmor u Crnu Goru. Planiran je čitav niz promotivnih aktivnosti u većim gradovima Srbije i BiH. Pored toga, tokom juna mjeseca oko 100 novinara iz Srbije, BiH i Makedonije boraviće u studijskoj posjeti našoj zemlji.

Pomoćnik direktora TO Budva Aleksandar Armenko predstavio je manifestacije koje će se u narednom periodu odvijati u Budvi, Spring Break Montenegro, Budvanski festival Grad teatar, Pašticada u Petrovacu, Sea Dance festival na Jazu i sl. Ove manifestacije će doprinijeti kvalitetu ponude i povećanju broja posjetilca, a očekuje se da će samo festival Sea Dance privući oko 20 000 turista.

Radović i Armenko pozvali su medije u Crnoj Gori da objektivno izvještavaju o odvijanju turističke sezone na osnovu zvaničnih statističkih podataka relevantnih institucija, Monstata, turističkih organizacija, podataka Aerodroma Crne Gore, Montenegro Airlinesa, Granične policije i sl.

Takođe, apelovali su na pružaoce vanpansionske usluge da ne podižu cijene ugostiteljskih usluga tokom sezone, jer se to može negativno odraziti na uspjeh ovogodišnje sezone.