15-12-2014

Presuda u korist Merkura

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ dužna je da isplati oko dva miliona eura duga budvanskoj kompaniji „Merkur”, biznismena Milana Mrvaljevića, koliko iznose investiciona ulaganja do 2003. u hotel „Mogren“ i „Kaffe Terasu“.

Presuda u korist Merkura | Radio Televizija Budva

Kako prenose Vijesti to je presuda podgoričkog Privrednog suda, nakon višegodišnjeg maratonskog sudskog spora, koje su vodile ove dvije firme, a na koju je Hotelska grupa odmah uložila žalbu Apelcionom sudu.

Ipak, sutkinja Privrednog suda Dragica Vujanović presudila je da je „Budvanska rivijera“ dužna da isplati 1.262.774 eura, sa pripadajućom kamatom za period od 2003. do 2010.

Procjena je da zajedno sa kamatom iznos će dostići oko dva miliona eura.

Kako se navodi u presudi privrednog suda “Budvanska rivijera” nije ispunila svoje ugovorene obaveze i sva ulaganja do 2003. u njene objekte su izvršena uz njenu saglasnost i odobrenje.

“To se zaključuje iz potpisanih situacija i konačnih obračuna, koje je “Budvanska rivijera” uredno potpisivala. Imajući u vidu da je vještaka finansijske struke na osnovu obračuna za izvršena investiciona ulaganja u objekte “Mogren“ i “Caffe Terasa”, koji su ovjereni od strane HG “Budvanska rivijera” i prihvaćeni zaključkom menadžerskog odbora te kompanije 22. oktobra 2008. i utvrdio iznos od 1.262.774 eura, koji iznos Hotelska grupa u glavnoj knjizi i godišnjim obračunima počev od 2008. u kontinuitetu knjiži i iskazuje kao obavezu prema „Merkur“ DOO, Privredni sud je našao da je tužbeni zahtjev osnovan“, navodi se između ostalog u presudi.

Sud je takođe zaključio da je prigovor „Budvanske rivijere“ da je potraživanje zastarjelo, neosnovan, jer na osnovu usaglašene knjigovodstvene evidencije i ovjerom Izvoda otvorenih stavki HG „ Budvanska rivijera“ je priznala potraživanje „Merkura“.

„Po nalaženju Suda potpisani i ovjereni izvodi otvorenih stavki imaju pravno dejstvo pisane izjave o priznanju duga“, zaključuje se u presudi.

Podsjećamo da je Turistička inspekcija još 21. jula, zapečatila “Mogren”, te uz aisistenciju pripadnika Interventne jednice Uprave policije izbacila stotinu radnika “Merkur sistema” koji su blokirali hol hotela, da bi hotel, nakon što je Ministarstvo turizma po ubrzanoj proceduri izdalo dozvolu za rad, 20. avgusta ponovo “proradio”, ali pod upravom “Budvanske rivijere”.

“Merkur” je gotovo pune dvije decenije upravljao hotelom “Mogren”, ali nakon što mu je ugovor o zakupu istekao 2013. kompanija se suprotstavila da “napusti” hotel, zbog bojazni da im neće biti isplaćen novac koji su uložili u rekonstrukciju i adaptaciju “Mogrena”. Međutim, nakon nekoliko rješenja o iseljenju, inspekcija je u jeku sezone iselila “Merkur”.

Inače, “Merkur” vodi još jedan spor i to u vrijednosti od 4.5 miliona eura, koliko traži od “Budvanske rivijere” da mu isplati na ime investicionih ulaganja u hotel u periodu od 2003. do 2013.