22-02-2021

Prioritet medicinari koji rade sa zaraženima u Kliničkom centru

Prema nezvaničnim informacijama, Institut za javno zdravlje vakcine je ravnomjerno raspodijelio u svim opštinama.

Prioritet medicinari koji rade sa zaraženima u Kliničkom centru | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Vakcinacija zdravstvenih radnika u svim opštinama, kako Pobjeda nezvanično saznaje, počeće danas. Prvi će, kako pišu, vakcinu primiti zaposleni u Kliničkom centru, a prioritet će imati zdravstveni radnici koji od početka rade sa oboljelima od korone, a nijesu dobili taj virus.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja dr Danilo Jokić potvrdio je za naš list da će vakcinacija u ustanovi na čijem je čelu početi danas tačno u podne.

Sve spremno
– Vakcinacija će početi u Domu zdravlja na Pobrežju. Opredijeljeno je 150 doza vakcina i one su smještene u frižiderima na postavljenim punktovima. Sve je spremno. Ekipe su pripremljene i napravljena je lista – rekao je dr Jokić.

On je podsjetio da je za glavni grad postavljeno šest punktova, po jedan u opštinama Tuzi i Golubovci. Što se tiče Podgorice, punktovi će biti postavljeni u domovima zdravlja Stara varoš, Vojno-medicinski centar, kao i Gornja Gorica i Pobrežje. Pregovara se i sa upravom glavnog grada oko ustupanja prostora Sportskog centra ,,Morača“.

U našoj zemlji vakcinacija protiv korona virusa koja je na dobrovoljnom nivou zvanično je počela u subotu, a prva osoba koja je primila vakcinu ruskog proizvođača ,,Sputnjik V“ je 66-godišnji korisnik Doma starih u Risnu. Vakcinu su nakon njega primili i ljekari Doma za stare – Nikola Popović i Damir Adrović.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Dragan Laušević tada je rekao da je sljedeća institucija u kojoj će biti vakcinacija Dom starih u Pljevljima, te da će kad istekne 14 dana od posljednjeg slučaja, preći u Dom starih u Bijelom Polju.

– Prije toga će biti još neki centri u kojima su smještena starija lica u Petrovcu, Danilovgradu - naveo je ranije Laušević.

On je rekao da vakcinacija u Crnoj Gori teče u skladu sa planom, programom i Strategijom imunizacije, gdje su u prvom krugu predviđene najranjivije grupe - osobe koje su smještene u domovima za stare, štićenici i njihovo osoblje.

Srbija je prošle sedmice našoj zemlji donirala prvi kontingent od 2.000 doza ruskih vakcina ,,Sputnjik V“. Biće poslato još toliko kako bi se revakcinisale te osobe. Revakcinacija se obavlja nakon tri sedmice.

Ravnomjerna raspodjela
Taj broj, kako nezvanično saznajemo, neće biti dovoljan da pokrije sve zdravstvene radnike, ali je Institut za javno zdravlje tu količunu podijelio ravnomjerno prema zdravstvenim ustanovama u svim crnogorskim opštinama.

Međutim, kako je ranije saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović do kraja ovog mjeseca trebalo bi da stigne donacija 30.000 kineskih vakcina Sinofarm.

Do kraja februara očekuje se još 5.000 ,,Sputnjik“ vakcina, a do kraja marta još 50.000 doza te vakcine.
Prema Nacionalnoj strategiji za uvođenje i distribuciju i primjenu kovid-19 vakcina, zdravstvenih radnika na poslovima najvećeg rizika je u našoj zemlji 1.830, u staračkim domovima ih je 730, u Javnoj ustanovi Komanski most 115, dok ih je u Resursnom centru ,,1. jun“ smješteno 221.

Tu spadaju zaposleni i zdravstveni radnici koji rade u tim ustanovama. U staračkim domovima ima ih 380, u ustanovi Komanski most 93, a Resursnom centru 145.

Nakon prioritetnih grupa, podsjetimo, na redu za vakcinaciju su osobe koje imaju dijagnostikovanu neku od hroničnih bolesti ili stanja za koja je pouzdano utvrđeno da predstavljaju faktor rizika za razvoj komplikacija ili težih formi infekcije kovid-19.

Vakcinisaće se i zaposleni u službama od posebnog značaja za funkcionisanje države, kao i druge kategorije lica koja su u povećanom riziku od infekcije zbog socioekonomskih faktora.

Kako bi se olakšao postupak vakcinacije građana, formiran je i jedinstveni broj 1717 koji će služiti samo u te svrhe.

Ne mogu svi primiti vakcinu
Dr Jokić je ranije za Pobjedu objasnio da vakcinu protiv korona virusa ne mogu primiti svi zdravstveni radnici niti građani.

– Neće svi zdravstveni radnici biti u koloni. Većina njih je preležala koronu, ima ih koji su sada zaraženi, a da bi se dobila vakcina mora da prođe najmanje tri mjeseca. Tako da mnogi koji su sada zaraženi vakcinu će moći da prime tek u junu. To se odnosi i na stare. Čak ukoliko imaju neki komorbiditet treba sačekati i četiri do šest mjeseci – pojasnio je ranije za naš list dr Jokić.


Izvor: Pobjeda