01-07-2021

Priprema za Digitalne COVID sertifikate u finalnoj fazi

Ministarstvo zdravlja u finalnoj je fazi pripreme infrastrukture i izvora podataka koji će biti nosioci Digitalnog COVID sertifikata, saopšteno je iz tog resora.

Priprema za Digitalne COVID sertifikate u finalnoj fazi | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić kazao je da je tokom tog procesa Ministarstvo pratilo potrebne parametre koji bi bili kompatibilni sa standardima koje će zahtijevati DCC u zemljama Evropske unije (EU).

„Paralelno sa pripremom objedinjenih informacija o vakcinalnom statusu, datumu eventualnog obolijevanja od SARS-COV-2 virusa i datuma PCR testiranja, što su ključni podaci koji čine DCC, Direktorat radi i na implementaciji softverskog rješenja - mobilne aplikacije koja će biti nosilac samog sertifikata“, rekao je Sekulić.

On je pojasnio da će, sa bezbjedonosnog aspekta, ključna osobina DCC biti enkripcija otvorenim ključem u vidu QR koda, koji omogućava širok spektar upotrebe sertifikata u svakodnevnom životu ili kod putovanja, a garantuje i visok nivo bezbjednosti podataka.

Prema riječima Sekulića, takav digitalni alat će biti validan samo uz važeći identifikacioni dokument, ličnu kartu ili pasoš.

On je kazao da očekuje da će proces biti realizovan tokom jula.

Sekulić je naveo da je 22. juna održan Tehnički sastanak Evropske komisije sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom na temu EU DCC.

„Predstavnici EK podijelili su informacije o mogućnosti da i pozvane zemlje ispune određene uslove kako bi mogle integrisati svoj sistem sa sistemom EU“, kazao je Sekulić.

On je poručio da je namjera Vlade i Ministarstva da, uz partnerski odnos sa EU, Crna Gora pristupi zajedničkom DCC Evropske unije, što smatraju značajnim sa aspekta bezbjednosti građana i dostupnosti praćenja kretanja epidemije i efikasnog i cjelovitog odgovora na dalji tok pandemije.

„U vremenu u kojem pravovremeni i tačni podaci čine razliku između upravljanja pandemijom i pandemijske stihije, DCC će omogućiti, kako sistemu, tako i svakom pojedincu, osjećaj sigurnosti i bezbijednosti“, rekao je Sekulić.

On je ocijenio da je, uz napore koje Ministarstvo ulaže kako bi u Crnoj Gori uvijek bilo dovoljno bezbjednih i kvalitetnih vakcina, i opredijeljenost da se što većim obuhvatom testiranja građana tokom turističke sezone prati doslovce svaki slučaj zaražavanja, jasno da će alat kao što je DCC biti ključni element za što skorije vraćanje normalnim životnim navikama.