16-07-2020

Privatno obezbjeđenje i policija već 25 dana stoje na ulazu u zgradu Opštine Budva

Privatno obezbjeđenje i ovog jutra nije dozvolilo ulaz pojedinim odbornicima SO Budva.



Pripadnici Uprave policije su takođe bili na svom mjestu.

Više odbrnika tražilo je da im se dozvoli ulaz u Opštinu kako bi predali dokument skupštinskoj službi, kojima se dokazuje da je najavljeno zaduženje od 30 miliona eura kako bi se vratila navodna državna garancija koju je aktivirala njemačka kompanija WTE zbog projekta za prečišćavanje otpadnih voda, još jedna, kako su naveli, smišljena pljačka Budve u režiji OKG.



Nakon duže rasprave Marko Carević i Nikola Jovanović koji su od obezbjeđenja tražili pismenu potvrdu da je ulaz u Opštinu Budva zabranjen, ponovo su ostali uskraćeni za odgovor.

Jovanović je tom prilikom upozorio, da iako to zakon propisuje, obezbjeđenje koje stoji ispred ulaza u zgradu Opštine, nema ni oznake ni legitimacije.


U jednom trenutku, odbronik u SO Budva, Đorđije Vujović, zatražio je da mu se omogući ulaz u Opštinu Budva kako bi skupšinskoj službi dostavio ugovor između Vlade Crne Gore, Igora Lukšića i privatne kompanije WTE, dodajući da je nužno da ovaj dokument bude predat svim odbornicima u SO Budva.

On je naveo da je dotični ugovor potpisan 2010. godine u bečićkom hotelu Splendid između Vlade Crne Gore, Igora Lukšiča i privatne njemačke kompanije WTE, te da se Opština Budva ne pominje kao garant ugovora.

"Pitam javno tadašnjeg Igora Lukšića kao i sadašnjeg Mila Đukanovića zašto su privatnoj kompaniji WTE dali 29,3 miliona eura garanciju odnosno ugovor o jemstvu da će Vlada Crne Gore isplatiti privatnoj njemačkoj kompaniji posao vezano za izgradnju ovog postrojenja. A još čudnije pitanje, zašto je Vlada uopšte isplatila 29,3 miliona, odgovor je na to je jedii da bi zadužila Opštinu Budva koja nije potpisnik ovog ugovora, već je to privatna kompanija WTE Esen", istakao je Vujović, pokazavši okupljenim odbornicima i građanima dokument.

"Ovaj samozvani gore koji sjedi, Divanović, je najveći lažov u budvanskoj Opštini. On je juče izjavio da ovim ugovorom žele da saniraju stanje, odnosno da je Opština Budva u obavezi nešto da plati, nekih 29,3 miliona eura. Znate kada će Opština biti u obavezi, samo kada ova Skupština to izglasa, a vi meni ne dozvoljavate da ja to spriječim. Takozvano činjenje dobrog od strane Vlade Crne Gore ka budvanskoj Opštini znači zaduženje od 30 miliona kao i kamata od deset miliona, koju će vraćati, građani Budve i njihova djeca narednih deset godina", naveo je Vujović.



Vujović je takođe pokazao dokument kojim je Opština Budva sada na čelu sa predsjednikom Nikolom Divanovićem otkazala pumomoćje pravnom zastupniku, AOD "Iustitia" iz Podgorice, advokata Vladana Bojića, koga je ovlastio kako naveode u dokumentu razrriešeni predsjednik Marko Carević.



"Navedeno punomoćje nije zavedeno u djelovodniku i zvaničnim evidencijama Opštine Budva, pa samim tim i ne proizvodi pravna dejstva od 9. jula tekuće godine", kazao je Vujović.


Odbornik Mijomir Pejović je poručio da Svetozar Marović stoji iza otimanja vlasti, zajedno sa skiperom njegove jahte" Stjepanom Skočajićem.



"Ako nam od ovoga kriminalnog obezbjeđenja zabranjeno da uđemo u Opštinu, nije nam zabranjeno da govorimo. Sprema se zaduženje od 30 miliona eura građana Budve, a iza kompletnog posla stoji Svetozar Marović i skiper na njegovoj jahti Stjepan Skočajić", kazao je Pejović dodajući da je Marović ponoov ucijenjen kkao bi produžio svoju slobodu.

"On je ponovo ucijenjen da bi produžio svoju slobodu, da bi se njegov sin našao na slobodi, on je morao sve ovo da organizuje, što se ovdje u Budvi dešava zadnjih mjesec dana, okupi većinu od 17 odbornika, kako bi se zadužili i pare otišle Vladi, a on kupio slobodu za određeni period. Ta sloboda neće dugo trajati budite sigurni, jer poslije 30. avgusta svi oni koji su Opštinu Budva doveli do prosjačkog štapa i sada ponovo pokušavaju, biće tamo gdje im je i mjesto", poručio je Pejović.