28-11-2021

Prof. dr Mihajlo Rabrenović: Naš prvi koncert početak dugoročne saradnje sa Opštinom Budva

Ansambl „Knjaz Miloš“ Udruženja „U ime živih“ iz Beograda sinoć je u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici započeo mini-turneju po Crnoj Gori. Uoči večerašnjeg nastupa u hotelu „Palas“ u Petrovcu, koji će početi u 19 časova, razgovarali smo sa prof. dr Mihajlom Rabrenovićem, predsjednikom Poslovnog savjeta ovog udruženja.


Profesor Rabrenović, Foto: Privatna arhiva

Ansambl će u Petrovcu, pored ostalih, izvesti i kompozicije „Onamo namo“, „Marš na Drinu“, „Kreće se lađa francuska“, „Još ne sviće rujna zora“, kao i vizantijski napjev „Kyrie Eleison“, te ruski napjev „Bogorodice Djevo“. Koncert je programski osmišljen kao „Veče duhovne i svetovne muzike“, uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

"Ovaj prvi koncert, u organizaciji Opštine Budva, uz nesebičnu pomoć gradonačelnika Marka Carevića, je samo početak naše dugoročne saradnje, na zadovoljstvo sve dobronamjerne braće i sestara. Sigurni smo da ovakvi vidovi saradnje doprinose zbližavanju i razjašnjavanju nerazjašnjenih pitanja, sa onima kojima neke stvari nisu jasne, a obnavljanjem informacija onima koji su to i ranije znali. Zahvalni smo i ambasadoru Vladimiru Božoviću što nam je savjetima i preporukama omogućio da ovo gostovanje pripremimo na kvalitetan način i da još jedanput pokažemo koliko je značajna bratska saradnja sa svima u Crnoj Gori", ističe profesor Rabrenović.



Sa nastupa u Domu kulture „Vlada Divljan“, Izvor: Youtube

On je podsjetio da Udruženje „U ime živih“ daje doprinos unaprijeđivanju kulturnih i poslovnih veza Srbije sa svijetom, svijeta sa Srbijom i svih onih koji vole Srbiju. On napominje da, organizujući nastupe van Srbije Ansambl „Knjaz Miloš“ ostvaruje svoju Statutom zacrtanu misiju očuvanja srpskog identiteta.

"Nama u Udruženju „U ime živih“ veoma je drago što je gostovanje započelo sa velikim uspjehom i nadamo se da će i u ostalim gradovima publika doći u velikom broju, kao u Podgorici. Turneja je rezultat nekoliko veoma dobrih okolnosti i društvenih prilika. Rekao bih da se na jednom mjestu stvorila ogromna, pozitivna energija više ustanova, udruženja i pojedinaca, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori, na istom kulturološkom prostoru. Prije svega, ogromnu zahvalnost mi u Udruženju dugujemo našim domaćinima, ljudima u Crnoj Gori koji su prepoznali i snažno podržali ideju da se ovakav umjetnički program predstavi građanima Crne Gore. Gostovanje je započelo jučerašnjim koncertom u Podgorici, u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, i ova važna asocijacija će u Pljevljima organizovati još jedan koncert. Dr Momčilo Vuksanović se svojski potrudio da obezbijedi sve preduslove", kazao je naš sagovornik.

Ansambl je turneju započeo u Podgorici, sinoćnjim koncertom u hramu Hristovog Varskrsenja. Koncerti ansambla „Knjaz Miloš“ zakazani su i u sali „Park“ u Herceg Novom 29. novembra, a zatim u „Nikšićkom pozorištu“ 30. novembra, uz podršku tamošnjih lokalnih samouprava.

"Koncert u kripti prelijepog sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici i učešće u manifestaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore je događaj koji je oduševio poklonike umjetnosti i naišao na svesrdno prihvatanje od brojne publike, koja je došla uprkos kišnom vremenu. Ansambl „Knjaz Miloš“ sačinjavaju vrhunski izvođači u horu i u orkestru. Riječ je o školovanim i iskusnim muzičarima koji su spremni da izvedu gotovo svaki umjetnički program. Ovaj muzički sastav većinom izvodi popularne numere srpske i svjetske duhovne i svetovne muzike", istakao je profesor Rabrenović.


Ispred hrama u Podgorici, Foto: Privatna arhiva

U svojoj biografiji ansambl je zabilježio niz uspješnih celovečernjih koncerata i gostovanja u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajniji u Švajcarskoj, Francuskoj, Češkoj, Austriji i Italiji.

"Ja sam profesor menadžmenta, pa je prirodno da najviše pomognem u oblasti planiranja, organizovanja, rukovođenja, uspostavljanja kontakata sa strategijskim partnerima bez kojih su takve misije nezamislive. Na poslovima predsjednika Poslovnog savjeta Udruženja sam iz hobija, zajedno sa timom saradnika. Mi smo do sada sa velikim entuzijazmom organizovali gostovanje u većem broju evrpskih središta kulture. Drago mi je što sam u prilici da dio svojih znanja i iskustava u rukovođenju raznim organizacijama i ustanovama prenesem i ovdje", naglasio je naš sagovornik.


Božićni koncert u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, Foto: Zoran Jovanović Machak

On se osvrnuo i na sadašnji položaj srpske kulture i ocijenio da je on raznolik u zavisnosti od države u kojoj srpski narod živi.

"Kao i u svakoj drugoj oblasti, položaj srpske kulture i tradicije zavisi od više faktora, među kojima valja spomenuti pravno-organizaciono ustrojstvo za šta su zadužene države, kao i od kapaciteta samih kulturnih ustanova. Bitan uticaj ima i politička volja odnosno način na koji se elite određuju. Na žalost, čini se da je položaj srpske kulture i tradicije danas najteži tamo gdje se to najmanje očekivalo, iako neki tvrde da ona predstavlja ravnopravan društveni činilac", ocijenio je profesor.

Kako je naglasio, misija Udruženja „U ime živih“ naslanja se na evropske vrijednosti.

"Vijekovima je srpska kulturna baština bila prepoznata od svih poslenika kulture po evropskim zemljama i šire. I misija našeg Udruženja je upravo u tome da tu spoznaju o vrijednostima naše kulture vratimo diljem svih meridijana, a posebno tamo gdje žive djelovi srpskog naroda, koje mi, iako su teritorijalno manje ili više udaljeni, smatramo integralnim dijelom srpskog narodnog korpusa", naveo je on.

U delegaciji koja boravi u našoj zemlji je i potpredsjednik Udruženja mr Ljubiša Đurović koji je i direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan“ iz Beograda. Dirigent anslambla je Danilo Tomić, a šef orkestra Vitor Rogić.

Članovi Udruženja su na proputovanju kroz Crnu Goru posjetili manastir Mileševa i Cetinjski manastir, a u planu je i obilazak manastira Ostrog.

Hor i orkestar „Knjaz Miloš“ deluju u okviru Udruženja „U ime živih“ osnovanog u Beogradu 2012. godine sa ciljem da promoviše tradiciju i kulturne vrednosti Srbije u zemlji i inostranstvu.

Udruženje djeluje sa blagoslovom patrijarha srpskog gospodina Porfirija, a gostovanje u Crnoj Gori realizuje se uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu koja je sastavni dio Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


M.S.