03-12-2022

Profesor iz Njemačke pronašao neobjavljena Hegelova djela

Profesor njemačkog Univerziteta "Fridrih Šiler" Klaus Fiveg pronašao je više od 4.000 strana do sada neobjavljenih lekcija čuvenog njemačkog filozofa Georga Vilhelma Fridriha Hegela.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Fiveg, biograf koji istražuje život i djelo Hegela, pronašao je ranije nedokumentovane lekcije koje bi mogle da promijene percepciju o jednoj od vodećih figura moderne zapadne filozofije.

Zapisi su pronađeni u biblioteci Nadbiskupije minhenske i frajzinške.

„Otkriće se može uporediti sa pronalaženjem novih djela Ludviga van Betovena ili ranije neviđenom slikom Džona Konstabla“, izjavio je Fiveg.

Fiveg je rekao da prvo čitanje beleški ukazuje na novo razumijevanje načina na koji je Hegel formirao svoje uticajne ideje o estetici i filozofiju o ljepoti i umjetnosti, te kako je analizirao dijela Viljema Šekspira radi razvijanja svojih ideja.

Smatra se da je lekcije zapisao Fridrih Vilhelm Karove, jedan od prvih studenata Univerziteta u Hajdelbergu, kojeg je učio Hegel dok je predavao na tom univerzitetu od 1816. do 1818. godine.

Hegelova djela i ideje čuveni su po teškoći razumijevanja. Britanski filozof Bertrand Rasel opisao je Hegela kao „najtežeg za razumijevanje među najvećim filozofima“, a Fiveg se nada da će novi dokumenti možda donijeti jasniju sliku.

Tim međunarodnih stručnjaka sastaviće zapise u jednu ediciju. Tim će predvoditi Fiveg i Kristijan Ilijes, profesor filozifije na Univerzitetu u Bambergu, javio je britanski list „Gardijan“.

Fivegovo otkriće je vjerovatno najveće te vrste ikada.

Iako je proučavanje materijala tek počelo, već je pronađeno nešto vrlo značajno, a to je prepiska jedne od prvih Hegelovih lekcija o estetici.

(N1)