02-06-2021

Projekat Digitalni pogon u Budvi

U sklopu saradnje JU Narodne biblioteke Budve i NVO „Biblioteka Plus" iz Beograda, od 31. maja do 6. juna u Budvi borave učesnici projekta „Digitalni pogon“ koji realizuju Novosadska novinarska škola i „Biblioteka Plus".

Projekat Digitalni pogon u Budvi | Radio Televizija Budva

To je najveći projekat iz oblasti razvijanja medijske i informacione pismenosti koji je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji, a nosioci aktivnosti su dvije organizacije civilnog društva koje su proteklih petnaest godina prepoznate po radu u ovoj oblasti, navedeno je u saopštenju JU Narodna Biblioteka Budve.

Osnovni cilj ,, Digitalnog pogona" je uvođenje prakse medijske i informacione pismenosti u postojeće sisteme osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao oblika funkcionalne pismenosti građana i građanki u demokratskom društvu 21 veka.

Projekat se takode bavi razvijanjem kritičke svijesti učenika i razvojem kreativnosti i interaktivnosti u školama. Tokom tri godine trajanja projektom je obuhvaćeno 1000 prosvetnih radnika i 20 bibliotekara iz 20 osnovnih i srednjih škola. Poslije stručnih seminara, Festivala kreativnih vještina, ljetnjih kampova za nastavnike i učenike, projekat se okončava studijskom posjetom Crnoj Gori.

Grupa od 15 bibliotekara i nastavnika posjetiće Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, biblioteku Pomorske škole u Kotoru, kao i biblioteku Univerziteta Donja Gorica, Fakultet političkih nauka, Filmski centar Crne Gore i Institut za medije u Podgorici. Teme razgovora sa crnogorskim stručnjacima biće: medijska kultura u Crnoj Gori, projekti namijenjeni školskim bibliotekama, obrazovanje i digitalna transformacija, edukacija mladih, djelovanje civilnog društva u medijskom opismenjavanju različitih društvenih grupacija.

U petak, 4. juna 2021. od 10.00 sati grupa učesnika „Digitalnog pogona" biće gost Narodne biblioteke Budve. U okviru posjete, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, dr Predrag Zenović govoriće na temu „Savremena knjiga u digitalnim formatima".