13-05-2022

Projekat podmorski kabl: Dalekovod od Lastve do Pljevalja kasni zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Na dalekovodima Lastva – Čevo i Čevo – Pljevlja koji su sastavni dio podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, ukupne dužine 190 kilometara, od predviđenih 680 stubova nijesu izgrađena 64.

Projekat podmorski kabl: Dalekovod od Lastve do Pljevalja kasni zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa | Radio Televizija Budva

Ilustracija

Kako se navodi u informaciji koju je juče usvojila Vlada, razlog su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i blokade mještana.

„Za realizaciju ovog projekta, koji je na vrhu liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, potrebna je maksimalna međuresorna saradnja na nivou Vlade kao i podrška svih institucija uključenih u rješavanje spornih pitanja“, navodi se u dokumentu Vlade.

U komercijalnu upotrebu 28. decembra 2019. godine puštena je jedna žila podmorskog kabla kapaciteta 600 MW. Predviđeni kapacitet je skoro dvostruko veći i iznosi 1.000 MW. Taj dio projekta, uz konvertorsko postrojenje, vrijedan 758 miliona eura, obaveza je italijanske Teme, a dalekovod i trafostanicu Lastva, vrijednosti 113 miliona eura treba da finansira CGES.

(Investitor)