15-07-2020

Projekti za unapređenje infrastrukture i zapošljavanje

Norveška će podržati unapređenje infrastrukture i organizovanje stručnih obuka u manje razvijenim područjima Crne Gore kroz sprovođenje 17 projekata, ukupno vrijednih 414 hiljada EUR.


Foto: Pixabay

Zahvaljujući tim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biće poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao.

"Ti projekti su vrijedni ukupno 414 hiljada EUR, od čega Norveška preko projekata Norveška za vas - Crna Gora izdvaja 370 hiljada EUR, dok korisnici bespovratnih sredstava učestvuju sa oko 44 hiljade EUR", navodi se u saopštenju.

Ambasador Norveške, Jorn Eugen Jelsta, kazao je da Norveška podržava manje razvijene dijelove Crne Gore, jer i sama ima iskustva sa udaljenim dijelovima zemlje, u kojima stimuliše stanovnike da ne emigriraju.

"Stoga mi je drago što ćemo moći da doprinesemo zapošljavanju naročito osoba iz ranjivih grupa. Kroz projekte koji će obuhvatati izgradnju, rekonstrukciju i obnovu javne infrastrukture, biće poboljšana i međuopštinska saradnja tako da lokalne samouprave mogu zajednički da riješe izazove s kojima se suočavaju", rekao je Jelsta.

Kako je saopšteno, sedam projekata unapređenja infrastrukture vrijedno je ukupno 250 hiljada EUR, od čega 223 hiljade EUR finansira Norveška, dok lokalne samouprave obezbjeđuju učešće od oko 27 hiljada EUR.

Ovi projekti poboljšaće turističku, komunalnu i sportsku infrastrukturu u Andrijevici, Beranama, Gusinju, Mojkovcu, Plavu, Petnjici, Pljevljama, Rožajama i Žabljaku.

Menadžer projekta Noveška za vas - Crna Gora, Armen Čekić, naveo je da će zajedno sa lokalnim samoupravama i sprovodiocima stručnih obuka raditi na poboljšanju lokalne infrastrukture i unaprijeđenju zapošljavanja u manje razvijenim opštinama.

"Zahvaljujući podršci Norveške, očekujemo znajačne rezultate koji će unaprijediti živote stanovnika manje razvijenih područja", poručio je Čekić.

Kroz javni poziv za sprovođenje stručnih obuka, odobreno je finansiranje deset projekta, koje će uglavnom sprovoditi poslodavci za 60 nezaposlenih osoba, od kojih će 30 dobiti zaposlenje u Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima i Ulcinju.

Ovi treninzi i obuke koštaće 164 hiljade EUR, od čega Norveška izdvaja 148 hiljada EUR, dok preduzeća i ustanove za obrazovanje sufinansiraju 16 hiljada EUR.

Detaljni spiskovi svih projekata za koje je odobreno finansiranje, dostupni su na sajtu Norveška za vas - Crna Gora, www.norveskazavas.me, u odjeljku "rezultati".

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: Mina - Business